• Посилання скопійовано

Помилилися у періоді вхідного ПДВ у додатку 5 та отримали ППР: які наслідки?

Підприємство отримало від постачальника ПН від 31.07, яка була зареєстрована невчасно – 18.08. У таблиці 2 додатка 5 до декларації з ПДВ суму ПДВ за цією ПН помилково відображено як складену у серпні, а потрібно було у липні (гр. 3 т. 2 дод.5). Податківці направили ППР за результатами камеральної перевірки та нарахували штраф. Чи правомірно це?

Деталі запитання полягають в такому:

Податківці провели камеральну перевірку та склали акт, у висновку якого вказують, що підприємство порушило пп. 198.6. ПКУ

Підприємство перерахувало своєму контрагенту кошти за товар в сумі 223 790,10 грн в т.ч. ПДВ - 37 298,37 грн. Як вбачається з витягу з ЄРПН, цей контрагент склав податкову накладну 31.07.2020 р. №7, однак дата внесення цієї податкової накладної до ЄРПН зазначена 18.08.2020 р., тобто реєстрація відбулась з порушенням строків реєстрації, які зазначені в пп. 201.10 ПКУ

Підприємство скористалось нормою, визначеною в ч. 4 пп. 198.6. ПКУ та включило до податкової декларації за серпень 2020 р. суму ПДВ в розмірі 37 298,37 грн на підставі отриманої податкової накладної №7 від 31.07.2020 р., наданої контрагентом та зареєстрованої в серпні 2020 р. 

При цьому у додаток 5 до декларації за серпень 2020 року (Д5) (розділ ІІ податковий кредит, таблиця 2 операції з придбання з ПДВ, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7%) в рядок «період складання» підприємством помилково було внесено місяць «8» замість місяць «7», в якому дійсно було складено податкову накладну №7 від 31.07.2020 р. контрагентом. 

Підприємство вважає, що твердження податківців, що податкова накладна №7 від 31.07.2020 р. не зареєстрована ЄРПН, є помилковим. 

Однак, податківці зробили висновок, що в ході камеральної перевірки з питань виявлення помилок (порушень) у податковій декларації з ПДВ за серпень 2020 року платника (підприємства) встановлено порушення вимог п. 198.6 та п. 200.4 ПКУ в частині завищення податкового кредиту, що призвело до заниження податкових зобов’язань, які підлягають сплаті до бюджету. 

Крім того, податківці, не прийнявши до уваги доводи підприємства в запереченні, надіслали повідомлення-рішення, в якому нарахували до сплати податкове зобов’язання в сумі 37 298,00 грн та штрафні санкції - 9 324,5 грн. Чи правомірні дії податківців, якщо така методологічна помилка в додатку 5 до декларації за серпень 2020 року не призводить до зміни фінансового результату ?

Чи можна після отримання податкового повідомлення-рішення за результатами камеральної перевірки подати уточнюючий розрахунок, а саме тільки додаток 5 з виправленням «періоду складання» місяця «7» замість місяця «8»?

 

Відповідь:

Заповнення декларації з ПДВ регламентується Порядком №21. Але цей порядок не містить докладних інструкцій, як заповнювати додаток 5 до декларації. Тому скористаємося підказками самих податківців тут.

По-перше, додаток 5 до декларації з ПДВ має назву «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів», а по-друге, у графі 3 таблиці 2 зазначається місяць складання податкових накладних або інших документів, наприклад: «01.2016».

Таким чином, задекларована (тобто зазначена у додатку 5) сума податкового кредиту платника ПДВ за отриманими податковими накладними, складеними у певному місяці від певного постачальника, буде співставлятися з сумою податкових зобов’язань такого постачальника за той же місяць, що вказаний у графі 3 таблиці  2 додатку 5 покупця. Сума податкового кредиту покупця за ПН, складеними у певному місяці та задекларована покупцем, не повинна перевищувати суму податкових зобов’язань продавця за цей же місяць.

Таке співставлення здійснюється виключно за даними податкової декларації з ПДВ і додатку 5 до неї, а також перевіряється факт та строки реєстрації саме тих податкових накладних постачальника, що належать саме до тих періодів, що були задекларовані покупцем в декларації.

В даному випадку сталося так, що формально покупець задекларував податковий кредит за серпень, при одночасній відсутності відповідних податкових накладних від постачальника за цей же місяць, адже податкова накладна, на підставі якої покупець формував свій податковий кредит, була складена у липні. А от податковий кредит за липень не було задекларовано в додатку 5. 

Тому податківці наполягають на тому, що з таблиці 2 додатку 5 слід виключити суму податкового кредиту за серпень як таку, що не підтверджена вхідними податковими накладними за цей місяць. Податкова накладна, складена у липні, формально не включена у додаток 5 та у декларацію за серпень. Той факт, що вона зареєстрована в ЄРПН, на дану ситуацію не впливає, адже вона не показана в додатку 5 – там немає рядка за липень.

На жаль, формально податківці праві і тому оспорити повідомлення-рішення не вдасться.

Зауважимо, що декларація з ПДВ не визначає фінансовий результат і не може на нього вплинути, адже фінрезультат оподатковується податком на прибуток, а не ПДВ.

Щодо подання уточнюючого розрахунку до декларації, яка вже пройшла камеральну перевірку і направлено податкове повідомлення-рішення: якщо  ППР вже було складено, то помилка вважається знайденою податківцями, відповідно, розмір штрафу визначатиметься податківцями і зазначається в ППР. Тому самостійно виправити її вже не можна. Більш докладно ми коментували цю ситуацію тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242711
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024209