• Посилання скопійовано

Абонплата за послуги теплопостачання: що з ПДВ?

Підприємство надає послуги теплопостачання (опалення) споживачам. Згідно з п. 44 підр. 2 р. ХХ ПКУ, тимчасово до 01.02.2022 р. ПЗ та ПК за такими послугами визначається за касовим методом. Поряд з цим, підприємство отримує від споживачів абонентську плату за послуги. Як визначати ПЗ та ПК за абонентською платою?

Згідно з пп. 44 підр. 2 р. ХХ ПКУ тимчасово, до 01.01.2022 р., платники податку, які здійснюють в тому числі постачання, передачу, розподіл теплової енергії, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Поряд з цим згідно з пп. 187.10 ПКУ визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом платники податку, які постачають в тому числі теплову енергію, інші житлово-комунальні послуги, перелік яких визначений законом:

  • фізичним особам, 
  • бюджетним установам, незареєстрованим як платники ПДВ, а також 
  • житлово-експлуатаційним конторам, 
  • управителям багатоквартирних будинків, 
  • квартирно-експлуатаційним частинам, 
  • об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості.

Причому зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов'язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для:

  • житлово-експлуатаційних контор, 
  • управителів багатоквартирних будинків та 
  • бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку.

З наведеного можна зрозуміти, що якщо підприємство постачає теплову енергію, то на визначення ПЗ і ПК за такою поставкою згідно з пп. 44 підр. 2 р. ХХ ПКУ тимчасово, до 01.01.2022 р., поширюється касовий метод.

Разом з тим, якщо підприємство постачає інші житлово-комунальні послуги, визначені законом, причому постачає їх тим отримувачам, які наведені в пп. 187.10 ПКУ, на визначення ПЗ і ПК за такою поставкою поширюється касовий метод згідно з пп. 187.10 ПКУ.

 

Що відноситься до інших житлово-комунальних послуг?

Дивимося Закон про ЖКП.

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону про ЖКП, плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з:

  • укладенням договору про надання комунальної послуги, 
  • здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і 
  • витрати на обслуговування приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч. 3 ст. 14 Закону про ЖКП, плата виконавцю комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і електричної енергії) за індивідуальним договором складається з:

1) плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

2) плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України;

3) плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, які забезпечують надання такої послуги, що визначається договором між виконавцем та співвласниками.

Тобто плата за абонентське обслуговування є частиною плати виконавцю комунальних послуг. 

Відповідно до ст. 5 Закону про ЖКП, до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком;

2) комунальні послуги – в тому числі послуги з постачання теплової енергії.

Таким чином, плата за абонентське обслуговування відноситься до інших житлово-комунальних послуг. Тому при постачанні цієї послуги ПЗ і ПК визначається за касовим методом згідно з пп. 187.10 ПКУ. Але тільки в разі, якщо поставка здійснюється отримувачам послуги, наведеним в пп. 187.10 ПКУ. Якщо поставка здійснюється іншим особам, не наведеним в пп. 187.10 ПКУ, ПЗ і ПК визначаються в загальному порядку, за правилом першої події.

Аналогічний висновок читаємо, наприклад, в ІПК ДПСУ від 22.07.2020 р. № 2986/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 07.09.2020 р. № 3748/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 06.03.2020 р. № 967/6/99-00-07-03-02-06.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427