• Посилання скопійовано

Ставка ПДВ при реалізації нітрилових оглядових рукавичок

Підприємство придбало рукавички нітрилові, оглядові, нестерильні, неприпудрені без ПДВ. Яка заставка ПДВ застосовується при реалізації таких товарів?

Згідно з пп. «в» пп. 193.1 ПКУ, ставка ПДВ 7% застосовується, зокрема, у операціях з:

  • постачання на митній території України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;
  • постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Код УТК ЗЕД 4015 11 00 00 «Рукавички хiрургiчнi та оглядовi з гуми» міститься на сторінці ДФС «Перелік медичних виробів».

А у листі від 07.11.2014 р. №9904/7/99-99-25-02-03-17 податківці зазначили, що гумові стерильні та нестерильні медичні рукавички (наприклад, латексні оглядові стерильні, рукавички латексні оглядові нестерильні припудрені, рукавички медичні оглядові нітрилові (з бутадієн-нітрильного каучуку) нестерильні неприпудрені, рукавички медичні оглядові латексні нестерильні неприпудрені та інші), які за своїми характеристиками відповідають вимогам стандартів E№ 455-1 і E№ 455-2 або еквівалентних стандартів, класифікуються у товарній підкатегорії 4015 11 00 00 згідно з УКТЗЕД.

Отже, якщо зазначені у запитанні товари класифікуються за кодом УКТ ЗЕД 4015 11 00 00, їх постачання оподатковується ПДВ за ставкою 7% за умови, що ці рукавички:

1) мають відповідне маркування про їх призначення для використання у медичних цілях;

2) включені до Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення.

Разом з цим, у Переліку №224 (перелік товарів постачання яких на час карантину звільняється від оподаткування ПДВ згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ) наведено такі позиції:

  • 4015 - Рукавички медичні стерильні або нестерильні;
  • 4015 - Рукавички нітрилові;
  • 4015 - Рукавички латексні неопудрені.

Головний критерій для застосування пільги з оподаткування – включення товару до Переліку №224.

Однак, ДПС вказувала, що для віднесення до товарів, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування на додану вартість, повинно бути:

  • подано декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у Технічному регламенті щодо медичних виробів, затвердженому постановою КМУ від 2 жовтня 2013 р. №753, Технічному регламенті щодо медичних виробів для діагностики in vitro, затвердженому постановою КМУ від 2 жовтня 2013 р. №754, Технічному регламенті щодо активних медичних виробів, які імплантують, затвердженому постановою КМУ від 2 жовтня 2013 р. №755, Технічному регламенті засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою КМУ від 27 серпня 2008 р. №761; або
  • подано повідомлення Міністерства охорони здоров'я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Таким чином, якщо при реалізації таких рукавичок дотримано умови звільнення від оподаткування ПДВ на час карантину операцій з постачання таких товарів (зокрема, їх придбано із застосуванням звільнення), то подальша їх реалізація на території України здійснюється із застосуванням звільнення від оподаткування ПДВ. До Декларації в такому випадку подається Додаток 6.

Якщо ж умови для звільнення від ПДВ не дотримано, однак такі товари включено до переліку медичних виробів (код УКТ ЗЕД 4015 11 00 00), то при їх реалізації застосовується ставка ПДВ 7%.

У всіх інших випадках при реалізації таких рукавичок застосовується звичайна ставка ПДВ 20%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217