• Посилання скопійовано

Компенсація від перевізника за пошкоджений товар: що з ПДВ?

Перевізник компенсував підприємству – платнику ПДВ 6000 грн за пошкоджений товар згідно з претензією. Як нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та складати податкові накладні?

Щодо нарахування ПДВ в даному випадку існують дві позиції:

1) Нарахування ПЗ з ПДВ на суму компенсації, що отримана від  перевізника. При цьому така компенсація вважається компенсацією вартості товару, а сама операція прирівнюється до «постачання» товару перевізникові. Якщо сума компенсації менше вартості придбання товару або звичайної ціни продукції (якщо компенсація отримана за пошкодження власної продукції підприємства), то складаються дві податкові накладні. Такої позиції дотримуються податківці.

2) Компенсація від постачальника не розглядається як компенсація вартості товару та на неї не нараховується ПДВ, зате на фактичну вартість товару нараховується ПДВ відповідно до до пп. 198.5 ПКУ.

Наразі немає однозначних критеріїв вибору того чи іншого підходу, тому це рішення приймає кожний платник ПДВ самостійно. Проте, якщо йдеться про покупний товар, що був придбаний з ПДВ, за кожним з варіантів бюджет не втрачає суму ПДВ – вона в обох випадках не є меншою, ніж ціна придбання цього товару, просто ПДВ нараховується за різними підставами.

 

Нарахування ПЗ з ПДВ на суму компенсації, що отримана від  перевізника

Ми вже розглядали цей підхід у цій консультації.

Тут зауважимо, що податківці неодноразово наголошували, що надходження коштів на рахунок у вигляді відшкодування збитків за втрачене або зіпсоване майно розцінюється як компенсація вартості такого майна, а отже, і включається до бази оподаткування ПДВ.

ПЗ з ПДВ визначаються на дату перерахування коштів на банківський рахунок платника податку як відшкодування збитків. 

Отже, підприємство на дату отримання компенсації від перевізника коштів за пошкоджений товар складає ПН, як на постачання такого товару перевізнику виходячи з розміру компенсації яка надходить на рахунок (в даному випадку це 6000 грн,  в т.ч. ПДВ 1000 грн). 

Якщо товар покупний, і його купівельна вартість більша, ніж 5000 грн без врахування ПДВ, то складається ще одна ПН (зведена) виходячи з перевищення вартості придбання  пошкодженого товару над сумою компенсації, що отримується від перевізника з типом причини 15 (як складати таку ПН, ми писали тут).

Якщо перевізник пошкодив продукцію, виготовлену підприємством, то сума 5000 грн порівнюється зі звичайною ціною на таку продукцію.

Нараховувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ при цьому не потрібно, оскільки було нараховано ПДВ на компенсацію перевізника за пошкоджений товар, тобто товар використаний в оподатковуваній операції.

 

Нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ

Інший підхід до цієї проблеми викладений тут.

Ця позиція ґрунтується на тому, що компенсація перевізником вартості пошкодженого товару – це компенсація понесених збитків, вона є видом матеріальної відповідальності і тому не може прирівнюватися до операції постачання товарів, як описано у попередньому розділі. Перевізник не є покупцем товару, він не отримує цей товар як актив. 

Далі, оскільки платник ПДВ не використав пошкоджений товар у господарській діяльності, то він повинен нарахувати ПДВ відповідно до пп. «г» п. 198.5 ПКУ. Як скласти таку ПН, ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024301
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202470
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427