• Посилання скопійовано

Вода, чай, кава, харчування в залізничному квитку: що з ПДВ?

Підзвітна особа після відрядження надала підтверджуючі документи щодо витрат, в т.ч. посадочні документи Укрзалізниці. У квитку вказана в т.ч. вартість води, чаю, кави, харчування (з ПДВ). Керівник дозволив все відшкодувати працівнику. Чи можно відносити до податкового кредиту вказану суму ПДВ?

Підприємство платник ПДВ має право відобразити податковий кредит незалежно від того, використовуються чи ні придбані товари в господарській діяльності (див. пп. 198.1, пп. 198.3 ПКУ).

Таким чином, у наведеній ситуації підприємство має право відобразити податковий кредит.

Проте тут постає інше питання: чи потрібно нараховувати компенсуючий ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Наприклад, це потрібно робити, які придбані товари використовуються в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Причому нараховувати компенсуючий ПДВ потрібно незалежно від того, чи скористався платник ПДВ своїм правом відобразити податковий кредит. Компенсуючий ПДВ нараховується, якщо товари придбані з ПДВ.

Тому нам потрібно відповісти на питання: відшкодування наведених витрат - це використання в операціях, що є господарською діяльністю чи не є такою діяльністю?

Міркувати можна таким чином.

В підкатегорії 103.17, ЗІР, дивимося відповідь на таке питання: «Чи включається до витрат на відрядження особи вартість харчування, включена до проїзних документів (їжа, чай, що входять до вартості проїзного квитка)?».

Податкова відповідає, що витрати, понесені працівником юридичної особи (роботодавця), що не фінансуються за рахунок бюджетних коштів, під час його відрядження у межах України або за кордон, на харчування (їжа, чай), вартість якого включена до проїзного документу, відносяться до складу добових витрат, розмір яких визначено пп. 170.9.1 ПКУ, та не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника.

Розмір добових у межах території України згідно з пп. 170.9.1 ПКУ має становити не більш як 0,1 розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Для 2020 року граничний розмір добових – 472,30 грн. 

Тому, якщо сума виданих окремо відрядженому працівникові добових у сумі з вартістю води, кави, чаю і харчування не перевищує 472,30 грн з розрахунку на кожен день відрядження, така сума не оподатковується ПДФО і ВЗ.

А ось суму перевищення слід оподатковувати ПДФО і ВЗ згідно з пп. 170.9.1 ПКУ.

Фактично добові у встановленому розмірі відносяться до складу господарських витрат підприємства. Тобто, на наш погляд, їх понесено у зв’язку із здійсненням господарської діяльності.

В такому разі немає підстав нараховувати компенсуючий ПДВ згідно з пп. 198.5 ПКУ.

Якщо ж вартість відшкодованих води, чаю, кави, харчування перевищує граничний розмір добових, на суму перевищення потрібно нарахувати компенсуючий ПДВ згідно з пп. 198.5 ПКУ, оскільки є підстави вважати, що це використання придбаних товарів в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Ми вище навели власні міркування з цього питання. Хоча податкова може мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з нього індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024789
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248285
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428