• Посилання скопійовано

В якому випадку заповнюється рядок 16.2 Декларації з ПДВ?

У звітній Декларації за січень рядок 21 становив 3139 грн, а за лютий рядок 18 – 2286 грн. У вересні було уточнено показники за січень (рядок 21 -3139, рядок 18 26861) і лютий (рядок 18 збільшено на 3139). У декларації за серпень рядок 21 становить 26564 грн. Як заповнюються показники рядків 16.1 та 16.2 Декларації за вересень (ПК – 1991, ПЗ - 0)?

Згідно з пп. 5 п. 4 розділу V Порядку №21, у рядку 16 відображається від’ємне значення, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду. У рядок 16.1 переноситься значення рядка 21 декларації за попередній звітний (податковий) період, а у рядку 16.2 вказуються суми збільшення/зменшення залишку від’ємного значення за результатами уточнюючих розрахунків, поданих протягом звітного (податкового) періоду.

При цьому, згідно з умовами, наведеними у запитанні від’ємне значення, що зазначається у рядку 21 Декларації за серпень виникло не у періоді січня-лютого (в тому числі і з врахування поданих уточнень). Тобто, як показники звітних Декларації за січень-лютий, так і показники після подання уточнюючих декларацій за ці місяці не впливають на показник від’ємного значення, що переноситься до наступного звітного періоду (рядок 21) Декларації за серпень та показник від’ємного значення, що включається до складу ПК поточного звітного періоду (рядок 16.1) Декларації за вересень. Уточнення від’ємного значення січневої Декларації впливає лише на показники Декларації за лютий і як у звітному, так і за результатами уточнюючого розрахунку таке від’ємне значення повністю було використано у Декларації за лютий.

Тому коригування показника, що зазначається у рядку 21 Декларації за січень, не відображається у рядку 16.2 Декларації за вересень. Рядок 16.2 заповнюється у тому випадку, якщо відбувається коригування показника «від’ємного значення, що переноситься до наступного звітного періоду» Декларації за попередній період, який впливав би на показник 16.1 Декларації поточного періоду (або ж рядок 21 Декларації попереднього до звітного періоду – в даному випадку серпня). А оскільки, як за результатами звітної Декларації з ПДВ за лютий так і за результатами уточнюючого розрахунку до неї маємо, суму податку до сплати (позитивне значення рядка 18), то рядок 16.2 Декларації за вересень залишається порожнім, а у рядку 16.1 та 16 зазначається значення рядка 21 Декларації за серпень – 26564 грн. Відповідно у рядку 17 зазначається загальна сума ПК – 28555 грн (тобто, якщо за умов запитання отриманий ПК становить 1991 грн, то 26564 + 1991 = 28555 грн), яка і переноситься до рядків 19 (оскільки за умов запитання ПЗ з ПДВ з вересень становить 0). Якщо платник податку приймає рішення, що сума від’ємного значення буде переноситись до наступного звітного періоду, то у рядку 21 також зазначається 28555 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428