• Посилання скопійовано

Чи списується сума від’ємного значення з ПДВ через 1095 днів?

Підприємство здійснює експорт продукції і має від’ємне значення з ПДВ, яке зараховується до складу ПК наступного звітного періоду, яке відображає у Додатку 2 до Декларації з розбивкою по роках. Чи потрібно списувати такі суми після спливу 1095 днів?

Якщо за результатами звітного (податкового) періоду податковий кредит платника перевищує його податкові зобов'язання, у платника формується від'ємне значення ПДВ звітного (податкового) періоду, яке відповідно до пп. «в» пп. 200.4 ПКУ може бути, зокрема, зараховане до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. Крім того, такі суми, на підставі пп. «а» та «б» пп. 200.4 ПКУ можуть враховуватись у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні періоди або ж підлягати бюджетному відшкодуванню за заявою платника.

Відповідно до пп. 102.5 ПКУ заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов’язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування.

У Додатку 2 до Декларації з ПДВ відображається сума від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (яка розрахована згідно з пп. 200.1 ПКУ).

Тобто, сума, що відображається у рядку 21 Декларації з ПДВ та Додатку 2 до неї не є сумою податкового кредиту, переплатою з ПДВ або ж податком, що заявлений до бюджетного відшкодування, а отже, на неї не розповсюджується термін давності у 1095 днів.

Таким чином, залишок від’ємного значення податку, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду не підлягає списанню через 1095 днів з дати його виникнення, а відображається в податковій декларації з ПДВ, до повного його погашення.

Аналогічну позицію наводили і податківців у своєму роз’ясненні, ІПК від 08.11.2018 р. №4755/ІПК/04-36-12-01-16 а також у підкатегорії 101.24, «ЗІР»«Незалежно від того, чи минуло 1095 днів з дати виникнення податкового кредиту, оплачений залишок від’ємного значення податку, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, відображається в податковій декларації з ПДВ, до повного його погашення»

Рекомендації та роз’яснення від податківців щодо заповнення Додатку 2 до Декларації з ПДВ ми наводили тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024880
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248675
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432