• Посилання скопійовано

Кіоски з вбудованими інфрачервоними сенсорними термометрами та сенсорною дезінфекцією рук: чи є пільга з ПДВ?

Підприємство почало виробляти кіоски з вбудованими інфрачервоними сенсорними термометрами та сенсорною дезінфекцією рук, при постачанні яких через тендери держорганізаціям в податковій вказували код УКТЗЕД 9025. Чи поширюється «короновірусна» пільга на цей вид товару?

Запитання:

Підприємство почало виробляти кіоски з вбудованими інфрачервоними сенсорними термометрами та сенсорною дезінфекцією рук. Чи поширюється «короновірусна» пільга на цей вид товару? Продавали через тендери державним організаціям з ПДВ, і на одному з них перевірка з КРУ вимагає повернути ПДВ. Якщо є пільга, яке підтвердження для неї має бути? В податковій вказували код УКТЗЕД 9025. Завозили аналог з Китаю під кодом УКТЗЕД 9025192090 з сплатою ПДВ.

 

Відповідь:

Відповідно до п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном.

У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до цього пункту, положення п. 198.5 ПКУ та положення ст. 199 ПКУ не застосовуються щодо таких операцій.

Норми п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ застосовуються до операцій, здійснених в період, починаючи з 17.03.2020 р., і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджено постановою Кабміну від 20.03.2020 р. №224 (далі – Перелік №224) (з урахуванням змін і доповнень, внесених постановою Кабміну від 08.04.2020 р. №271 (далі – Постанова №271), яка прийнята на виконання саме п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

До розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари» Переліку №224 під кодом УТК ЗЕД 9025 включено пірометр (інфрачервоний термометр), у складі медичних виробів для скринінгу хворих.

У п. 1 приміток до Переліку №224 зазначено, що коди згідно з УКТЗЕД наводяться у цьому переліку довідково. Основною підставою для звільнення від оподаткування ПДВ товарів, що ввозяться на митну територію України, є їх відповідність назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в переліку.

Держмитслужба у листі від 26.03.2020 р. №08-1/16-03-01/7/3189, МОЗ у листі від 26.03.2020 р. №25-04/8381/2-20 та ДПС у роз'ясненні від 22.04.2020 р. повідомляють, що основною підставою для звільнення від оподаткування ПДВ та від сплати ввізного мета товарів, що ввозяться на митну територію України, є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), які зазначені в Переліку №224. При цьому коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у цьому переліку довідково.

У Переліку №224, крім коду згідно з УКТ ЗЕД, також наведено міжнародне непатентоване найменування (назва) лікарського засобу, назва товару (основного компоненту) та назва товару (медичного виробу).

Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД визначено Законом України «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 № 674-IX (до цієї дати Законом від 19.09.2013 р. № 584-VII), відповідно до яких класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється за такими правилами.

Назви розділів, груп і підгруп наводяться лише для зручності користування УКТ ЗЕД. Для юридичних цілей класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється виходячи з назв товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо цими назвами не передбачено іншого, відповідно до таких правил (правила 2):

  • будь-яке посилання в назві товарної позиції на будь-який виріб стосується також некомплектного чи незавершеного виробу за умови, що він має основну властивість комплектного чи завершеного виробу. Це правило стосується також комплектного чи завершеного виробу (або такого, що класифікується як комплектний чи завершений згідно з цим правилом), незібраного чи розібраного;
  • будь-яке посилання в назві товарної позиції на будь-який матеріал чи речовину стосується також сумішей або сполук цього матеріалу чи речовини з іншими матеріалами чи речовинами. Будь-яке посилання на товар з певного матеріалу чи речовини розглядається як посилання на товар, що повністю або частково складається з цього матеріалу чи речовини. Класифікація товару, що складається більше ніж з одного матеріалу чи речовини, здійснюється відповідно до вимог правила 3.

У разі якщо згідно з правилом 2 або з будь-яких інших причин товар на перший погляд (prima facie) можна віднести до двох чи більше товарних позицій, його класифікація здійснюється таким чином (правило 3):

  • перевага надається тій товарній позиції, в якій товар описується конкретніше порівняно з товарними позиціями, де дається більш загальний його опис. Проте в разі коли кожна з двох або більше товарних позицій стосується лише частини матеріалів чи речовин, що входять до складу суміші чи багатокомпонентного товару, або лише частини товарів, що надходять у продаж у наборі для роздрібної торгівлі, такі товарні позиції вважаються рівнозначними щодо цього товару, навіть якщо в одній з них подається повніший або точніший опис цього товару;
  • суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або вироблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі, класифікація яких не може здійснюватися за попереднім правилом, повинні класифікуватися за тим матеріалом чи компонентом, який визначає основні властивості цих товарів, за умови, що цей критерій можна застосувати;
  • товар, класифікацію якого не можна здійснити відповідно до вищевказаних правил, повинен класифікуватися в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів товарних позицій, що розглядаються.

Товар, який не може бути класифікований згідно з вищезазначеними правилами, класифікується в товарній позиції, яка відповідає товарам, що найбільше подібні до тих, що розглядаються.

Отже, якщо назва товару не співпадає з назвою товару, включеного до Переліку №224, то право на застосування тимчасового звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ відсутнє. 

Також у примітках до Переліку №224 зазначено, що для цілей Переліку №224 медичні вироби означають медичні вироби, активні медичні вироби у значенні, наведеному в:

  • Технічному регламенті щодо медичних виробів, затвердженому постановою Кабміну від 02.10.2013 р. №753;
  • Технічному регламенті щодо медичних виробів для діагностики in vitro, затвердженому постановою Кабміну від 02.10.2013 р. №754;
  • Технічному регламенті щодо активних медичних виробів, які імплантують, затвердженому постановою Кабміну від 02.10.2013 р. №755.

Крім того, відповідно до п. 3 приміток до Постанови №271 для віднесення товарів, зазначених у розділі "Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", до товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування на додану вартість, повинно бути подано:

  • або декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у Технічних регламентах №753, 754, 755, а також Технічному регламенті засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою Кабміну від 27.08.2008 р. №761;
  • або повідомлення МОЗ про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

ДПС в ІКУ від 03.06.2020 р. №2297/6/99-00-07-03-02-06/ІПК (щодо питання 2) повідомляє, що від оподаткування ПДВ згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ звільняються ті товари, назва яких відповідає назві товарів (медичних виробів, основних компонентів), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарських засобів, що включені до Переліку №224, та за умови дотримання вимог, встановлених у примітках до Переліку №224.

Якщо в Переліку №224 міститься код певного товару згідно з УКТЗЕД, але назва такого товару не відповідає назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, наведеним у Переліку №224, та/або такий товар не відповідає вимогам, встановленим у примітках 2 і 3 до Переліку №224, то до операцій з постачання такого товару режим звільнення від оподаткування ПДВ, передбачений п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, не застосовується.

Нагадаємо, що відповідно п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Тому в ситуації, що розглядається, підприємство для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

При цьому, згідно з п. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242891
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024211