• Посилання скопійовано

Відмова у бюджетному відшкодуванні ПДВ через помилку: як виправити?

Підприємство заявило до бюджетного відшкодування ПДВ. Проте податківці в ньому відмовили, оскільки в додатку 5 до декларації з ПДВ не було зазначено ІПН продавця на частину від'ємного значення ПДВ. Як виправити цю помилку?

Щоб відповісти на це питання, треба спочатку розібратись, в чому саме полягає помилка. А також зясувати, як заявляти на бюджетне відшкодування правильно.

 

В кого є право на бюджетне відшкодування?

Право на отримання відшкодування ПДВ має виключно той платник ПДВ, який задекларував суму від’ємного значення податку в податковій декларації, здійснив відповідний розрахунок суми відшкодування (подав додаток Д3) та подав до контролюючого органу відповідну заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток Д4).

При цьому умовою для декларування платником ПДВ суми податку до бюджетного відшкодування, зокрема, є фактична сплата отримувачем товарів/ послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/ послуг.

У разі, якщо оплата постачальнику за надані ним товари/послуги здійснюється не отримувачем таких товарів/послуг, а іншою особою, то при виникненні у такого отримувача товарів/послуг від’ємного значення податку за такими операціями у нього відсутнє право на декларування суми ПДВ до бюджетного відшкодування.

 

Як складається додаток 3 для бюджетного відшкодування?

Таблиця 1 додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» (ДЗ) (далі додаток 3) до податкової декларації з ПДВ (далі - декларація) заповнюється наступним чином:

у графі 3 рядка 1 зазначається сума від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент подання декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20 - рядок 20.1 декларації);

у графі 3 рядка 2 відображається сума з рядка 1, що є фактично сплаченою у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України;

у графі 3 рядка 3 зазначається сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню та яка переноситься до рядка 20.2 декларації, яка не може перевищувати значення рядка 2.

Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України (сума рядка 2 таблиці 1 додатку 3) здійснюється в таблиці 2 додатка 3 до декларації.

Саме в цій таблиці зазначається індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від’ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом. У разі формування від'ємного значення за рахунок: ввезення товарів на митну територію України - зазначається власний ІПН; отримання від нерезидента послуг, місце постачання яких визначено на митній території України, -  зазначається умовний ІПН "500000000000".

У графі 5 таблиці 2 відображаються суми від’ємного значення що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент подання декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20 - рядок 20.1 декларації).

А у графі 7 відображаються суми від’ємного значення, що є фактично сплачені у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України, а у разі відсутності оплати проставляється прочерк.

Тобто «Усього» по графі 5 таблиці 2 має дорівнювати сумі з графи 3 рядка 1 таблиці 1, а «Усього» по графі 7 таблиці 2 має дорівнювати сумі з графи 3 рядка 2 таблиці 1.

 

Як складається додаток 4 для бюджетного відшкодування?

Подання додатку 4 є обов’язковим при заповненні рядка 20.2 декларації.

Додаток 4 заповнюється з урахуванням наступного:

сума бюджетного відшкодування, визначена у декларації за звітний (податковий) період (рядок 20.2 декларації) з ПДВ відповідно до ст. 200 ПКУ, відображається окремо:

а) у сумі (словами та цифрами), що перераховується на рахунок банку платника із зазначенням номеру рахунка (рядок 20.2.1 декларації). Саме тут зазначається сума ПДВ, яку платник бажає повернути на свій поточний рахунок у якості бюджетного відшкодування;

б) у сумі (словами та цифрами), що враховується в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету, із зазначенням коду бюджетної класифікації та рахунку платежу (рядок 20.2.2 декларації). Тобто, якщо частину (або усю суму) бюджетного відшкодування платник вирішив використати  у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з інших платежів, ця сума зазначається саме тут.

 

Чи впливає відображення в додатку 5 на бюджетне відшкодування?

Якщо виходити з наведених вище процедур – ні. Для бюджетного відшкодування потрібні додатки 3 та 4. Проте сама сума відємного значення формується як різниця між сумою податкового зобов’язання і податкового кредиту. Це чітко видно з формули, яка закладена у рядок 19 декларації. А ці показники (ПЗ і ПК) мають бути розшифровані у додатку 5 декларації.

Отже, виходить, що, якщо ви невірно склали додаток 5 і не зазначили в ньому ІПН постачальника, то ви порушили правила складання декларації. Саму декларацію податківці не визнали неподаною – бо не наведення ІПН постачальника не входить до обов’язкових реквізитів декларації. Проте інформація про обсяг ПК виявилась неповною. Тому податківці, по суті, не визнали частину вашого ПК через відсутність ІПН постачальника в додатку 5.

Ось в чому помилка, а невизнання на цю суму права на бюджетне відшкодування – це вже наслідок такої помилки.

 

Як виправити цю помилку?

Виправлення помилок, що були допущені у додатку 5 «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» до декларації та які не вплинули на числові показники декларації, проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, до якого додається додаток 5 з відміткою «Уточнюючий».

В такому Уточнюючому розрахунку до гр. 4 переносяться показники декларації, додаток 5 до якої уточнюється, до гр. 5 – всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (відповідають показникам з гр. 4), а гр. 6 не заповнюється. Адже числові показники декларації не змінилися!

Для виправлення запису неправильно вказаного ІПН (покупця або постачальника) в уточнюючому додатку 5:

повторюється помилковий запис ІПН, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком «–» (тобто сторнуються);

вказується правильний запис за операціями з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки повністю (включаючи вартісні показники).

 

А що ж з бюджетним відшкодуванням?

Тут треба дивитися на дії податківців. Згідно із п. 200.13 ПКУ:

  •  у разі перевищення заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування над сумою, визначеною контролюючим органом за результатами перевірок, платнику податку надсилається податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого перевищення та підстави для її вирахування;
  •  у разі з'ясування за результатами проведення перевірок факту, за яким платник податку не має права на отримання бюджетного відшкодування, платнику податку надсилається податкове повідомлення, в якому зазначаються підстави відмови в наданні бюджетного відшкодування.

Тобто, якщо ППР надійшло лише на суму різниці (наприклад, заявлено до відшкодування 200 тис. грн., з яких  600 грн. податківці визнали такими, на які відшкодування не надаватиметься), то така різниця збільшить податковий кредит платника за місяць, у якому було проведено перевірку (рядок 16.3).  Проте ми б радили швидше виправити помилку в додатку 5, щоб у податківців не будо претензій щодо такого податкового кредиту в наступних звітних періодах. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10181
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202429
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202457
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427