• Посилання скопійовано

Податковий кредит за несвоєчасно зареєстрованою ПН

ПН від 03.08.2020 р. зареєстрована з порушенням строку 04.09.2020 р. Покупець відобразив ПК за нею в декларації за серпень 2020 р. Податкова наполягає виключити таку ПН з декларації за серпень, подавши уточнюючий розрахунок і включити до декларації за вересень 2020 р. Чи права податкова?

Відповідно до пп. 201.10 ПКУ, граничний строк реєстрації ПН, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені.

Таким чином, ПН, складена 03.08.20 р., повинна бути зареєстрована не пізніше 31.08.2020 р. Якщо зареєстрована пізніше, має місце порушення – несвоєчасна реєстрація.

Покупець має право включити такі ПН до податкового кредиту за звітний податковий період, коли вони зареєстровані (див. пп. 198.6 ПКУ).

З наведеного випливає, що в описаній в питанні ситуації покупець повинен був відобразити ПН в декларації вересня 2020 р. Включення цієї ПН в декларацію серпня 2020 р. є помилкою, виправити яку можна, подавши уточнюючий розрахунок. Якщо внаслідок виправлення помилки виникає недоплата податку, покупець має сплатити цю недоплату і штраф 3% від суми недоплати до подання уточнюючого розрахунку (див. пп. 50.1 ПКУ).

Причому звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства, вчинені в період карантину, не поширюється на порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ (див. передостанній абзац п. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, в даній ситуації податкова була права.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2915
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2913
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242381
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207