• Посилання скопійовано

Безоплатна передача медвиробів: податкові наслідки

Підприємство придбало медичне обладнання (ПДВ 7%) для передачі неприбутковій організації. Як складати видаткові накладні? Як оформлюються податкові накладні при передачі обладнання? Який бухгалтерський облік та податкові наслідки такої операції?

Документальне оформлення

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про бухгалтерський облік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та має всі обов’язкові реквізити первинного документа наведені у п. 2 ст. 9 Закону про бухгалтерський облік.

Наразі затвердженої форми видаткової накладної не передбачено, але зазвичай таким документом оформлюється передача товарів покупцям за встановлену плату (тобто за договорами купівлі-продажу). При безоплатній передачі певного майна більш доцільним є використання акту приймання-передачі матеріальних цінностей в якому вказується, зокрема наступна інформація:

  • перелік майна, що передається;
  • вартість майна, що передається (за потреби);
  • підписи сторін про передачу і приймання майна;
  • інформація про те, що майно передається безоплатно.

Такий акт є підставою для відображення підприємством факту вибуття такого майна з балансу підприємства.

Хоча не забороненим буде і складання звичайної видаткової в такому випадку, однак в ній варто передбачити інформацію про те, що зазначене у ній майно передається безоплатно.

 

ПДВ

Відповідно до п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України. Постачанням товарів, відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

При цьому база оподаткування визначається згідно з договірною вартістю такого постачання, але не нижче ціни придбання такого товару, що постачається (п. 188.1 ПКУ). Оскільки при безоплатному постачанні договірна ціна становить нуль, відповідно постачальник повинен нарахувати податкові зобов’язання виходячи з вартості придбання таких товарів. Такий постачальник складає дві податкові накладні:

  • одну на фактичну вартість постачання товарів, в якій у графі 10 зазначається «0», а всі інші графи заповнюються в загальному порядку;
  • другу на вартість придбання таких товарів з типом причини 15. Така податкова накладна не видається отримувачу товарів. Правила складання такої накладної визначені у п. 15 Порядку №1307. У рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. У номенклатурі такої податкової накладної зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання». У графі 7 такої податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товарів без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною, а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання без урахування ПДВ. Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 при цьому не заповнюються.

ПЗ з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ повторно не нараховуються (ЗІР підкатегорія 101.06).

Зверніть увагу, що при нарахуванні ПЗ з ПДВ використовується та ж ставка податку, що використовувалась би при їх продажу. В цьому випадку - 7%.

 

Бухгалтерський облік

В бухобліку безоплатна передача товарів відображається бухгалтерським записом списання собівартості таких товарів на інші витрати операційної діяльності (Дт 949 Кт 28). Підставою для відображення такої операції буде первинний документ, наприклад, наведений вище акт приймання-передачі таких товарів.

Податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються проведенням Дт 949 Кт 641/ПДВ.

 

Прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ. В обов’язковому порядку різниці повинні розраховувати підприємства річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 млн грн.

При цьому, п. 140.5.9 ПКУ передбачено різницю, згідно з якою фінрезультат до оподаткування збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Отже, якщо в цьому році підприємство застосовує податкові різниці, то при безоплатній передачі медвиробів воно має збільшити фінрезультат до оподаткування на вартість такого майна, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2914
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2913
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242271
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202416
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024204