• Посилання скопійовано

Умови для звільнення від ПДВ імпорту та постачання обладнання з Постанови №224

Підприємство імпортує та в подальшому реалізовує на території України УЗД медобладнання (9018 12 00 00). Таке обладнання наведено у Переліку №224, однак митним органом звільнення від ПДВ не застосовувалося. Вподальшому таке обладнання було реалізовано також за ставкою 7%. Які умови для застосування звільнення?

Згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Перелік таких товарів затверджено Постановою КМУ від 20 березня 2020 р. № 224.

При цьому, податківці у своєму десятому інформаційному листі (який ми наводили тут) зазначали, що головний критерій для застосування пільги з оподаткування – включення товару до переліку №224 (коди згідно з УКТЗЕД наводяться у цьому переліку довідково, а основною підставою для звільнення є відповідність таких товарів назві товару, які зазначені в переліку. Аналогічну вимогу до відповідності назви товару назві зазначеній у Переліку №224 наводить і Держмитслужба у листі від 26.03.2020 р. №08-1/16-03-01/7/3189 та МОЗ у листі від 26.03.2020 р. №25-04/8381/2-20.

Разом з тим, ДПСУ роз’яснює, що Постанова №271 від 08 квітня 2020 р. запроваджує додаткові критерії щодо товарів, які мають бути дотримані для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ як при ввезенні, так і при виробництві та постачанні їх на митній території України.

Зокрема, для віднесення товарів, зазначених у розділі «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19<…>» (в який і підпадає апарат УЗД з набором датчиків), до товарів, які звільняються від ПДВ повинно бути:

  • або подано декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у відповідних Технічних регламентах, затверджених постановами Уряду;
  • або подано повідомлення Міністерства охорони здоров’я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Таким чином, хоча відповідність назви товару назві зазначеній у переліку і є головним критерієм для застосування звільнення від ПДВ, однак в той же час для застосування такого звільнення (точніше для віднесення товару до товарів зазначених у переліку) повинна бути виконана наведена вище умова (або подано декларацію з відповідним маркуванням товару або подано повідомлення МОЗ чи Держслужби з питань праці про введення в обіг або експлуатацію таких товарів).

Якщо підприємством не було дотримано вимогу щодо повній відповідності назви товару назві зазначеній у Переліку №224, а також не було виконано умови передбачені Постановою КМУ №271, то як ввезення на територію України так і подальший продаж такого обладнання здійснюється із застосуванням звичайної ставки ПДВ (в даному випадку це 7% оскільки має місце медичне обладнання). Тобто в даному випадку звільнення від оподаткування ПДВ за п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ не застосовується.

Крім цього, радимо автору запитання отримати від податківців письмову ІПК для підтвердження того, що звільнення від оподаткування ПДВ в даному випадку не застосовується. Якщо ж податківці у консультації нададуть інший висновок, то платник податку в такому випадку:

  • здійснює коригування податкових накладних на цей товар і виписує нові «звільнені» накладні. Роз’яснення як це здійснити ми наводили тут;
  • з отриманою ІПК звернутись до митного органу для оскарження рішення щодо застосування ставки 7% при імпорті (замість звільнення) і при отриманні аркушу коригування до митної Декларації вже здійснити коригування суми ПДВ, що була включена до ПК на підставі митної декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219