• Посилання скопійовано

Майнові права: коли виникає ПЗ з ПДВ?

ТОВ має договір на інвестування жилого приміщення (майнові права), яке в подальшому буде використовувати в своїй господарській діяльності. Податкова накладна виписана на майнові права. Чи буде виникати ПДВ в момент підписання Акту про перехід майнових прав на жиле приміщення?

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

При цьому, як роз’яснюють податківці у ІПК від 15.06.2018 р. №2642/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, для цілей оподаткування ПДВ, операція з продажу майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об’єкта нерухомого майна.

В ІПК від 10.07.2018 р. №3047/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглядається ситуація, коли майнові права на нерухомість передаються покупцю після прийняття в експлуатацію завершеного об'єкта будівництва і після повної оплати покупцем вартості цих майнових прав. У такій ситуації порядок обкладення ПДВ залежить від того, є ця операція першим постачанням житла, чи ні.

ДПС роз'ясняє, що якщо:

  • забудовник побудував об'єкт нерухомості самостійно - тоді реалізація покупцю майнових прав на квартиру для цілей обкладення ПДВ є першим постачанням житла, а значить, обкладається ПДВ за ставкою 20%;
  • об'єкт був побудований підрядною організацією, а забудовник виступив замовником будівництва – то в цьому випадку реалізація майнових прав на квартиру покупцю вже не буде першим постачанням (першим постачанням було постачання послуг із будівництва житла підрядником), тобто операція звільняється від обкладення ПДВ.

ДПС у листі від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадала, що платник ПДВ здійснює будівництво житлових і нежитлових приміщень підрядним способом. Своєю чергою, він укладає з покупцем договір купівлі-продажу майнових прав на житлове та/або нежитлове приміщення, згідно з яким покупець зобов’язується прийняти у власність майнові права на житлове та/або нежитлове приміщення після завершення будівництва.

Майнові права на житлове та/або нежитлове приміщення передаються покупцю шляхом підписання акта прийому-передачі (як сукупності майнових прав).

Підписання такого акта здійснюється протягом 30-ти днів після дати прийняття об’єкта завершеного будівництва в експлуатацію. Фактична оплата покупцем (у повному обсязі) вартості за майнові права на житлове та/або нежитлове приміщення підтверджується відповідною довідкою про сплату. При цьому така оплата проводиться з розбивкою сум помісячно (терміни: від 3-х до 20-ти місяців).

У такому випадку операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для платника ПДВ — постачальника такого майна з метою обкладення ПДВ є операцією з першого постачання житла, яка обкладається ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Водночас, податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією платник ПДВ — постачальник нерухомого майна зобов’язаний визначити за правилом «першої події», що сталася раніше:

  • на дату зарахування від покупця суми попередньої оплати за майнові права;
  • або на дату фактичного передання покупцеві майнових прав.

Таким чином, якщо перша подія – це оплата за майнові права, то акт прийому-передачі – це друга подія, на яку повторно ПЗ з ПДВ не виникають.

Втім, відмітимо, що якщо при передачі готового житла забудовником була складена і зареєстрована податкова накладна, то при подальшому постачанні третім особам цього житла підприємство повинно нарахувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, оскільки майнові права, придбані платником податку - резидентом з ПДВ, почали використовуватися в звільнених від оподаткування операціях. Адже операції з подальшого (другого, третього й т.д.) постачання готового новозбудованого житла третім особам звільняються від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.14 ПКУ (лист ДПСУ від 02.12.2016 р. №26173/6/99-99-15-03-02-15).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024924
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249005
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433