• Посилання скопійовано

Благодійна організація надала допомогу за пп. 197.1.15 ПКУ: чи буде ПДВ?

Благодійна організація - неплатник ПДВ планує передати ТОВ благодійну допомогу аудіо-апаратурою вартістю 2,5 млн грн, яку ТОВ використовуватиме у власній діяльності – здійснення радіомовлення. Чи поширюється пільга пп. 197.1.15 ПКУ на цю операцію? Чи зобов’язана благодійна організація зареєструватися платником ПДВ?

Відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ в тому числі операції надання благодійної допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону про благодійність, бенефіціарами благодійних організацій (набувачами благодійної допомоги) можуть бути також будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності (див. ст. 3 Закону про благодійність). В цій статті сфери благодійної діяльності описані досить обширно. Наприклад, освіта, культура та мистецтво і так далі. 

Чи можна віднести сюди здійснення ТОВ радіомовлення – під питанням.

Тому під великим питанням можливість для ТОВ бути бенефіціарами (набувачами благодійної допомоги). Але і це ще не все...

В останньому реченні пп. 197.1.15 ПКУ зазначено, що пільга за пп. 197.1.15 ПКУ не стосується операцій з надання благодійної допомоги у вигляді в тому числі товарів, призначених для використання в господарській діяльності.

То ж це саме те, що є в ситуації, яка описана в запитанні. ТОВ отриману апаратуру буде використовувати у власній діяльності. А тому пільга за пп. 197.1.15 ПКУ в даній ситуації не застосовується.

Таким чином, якщо благодійна організація зареєстрована платником ПДВ, вона повинна у загальному порядку нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Якщо ж благодійна організація на момент передачі апаратури не є платником ПДВ, вона податкове зобов’язання з ПДВ не нараховує, податкову накладну не складає і не реєструє в ЄРПН. Тому що ж вона на цей момент не є платником ПДВ. А наведений податковий обов’язок виникає тільки для зареєстрованих платників ПДВ.

Поряд з цим, якщо благодійна організація поставить аудіо-апаратуру вартістю 2,5 млн грн, вона однозначно попаде під критерій обов’язкової реєстрації платником ПДВ. Причому незалежно від того, є в даній ситуації пільга за пп. 197.1.15 ПКУ чи немає. Тому що обсяг здійснених звільнених від оподаткування операцій також попадає до розрахунку граничної суми – 1 млн грн.

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням.

У цьому разі відповідно до пп. 183.2 ПКУ реєстраційна заява має бути подана не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто наведеного вище обсягу оподатковуваних операцій - 1 млн грн.

Наприклад, якщо благодійна організація безоплатно передала ТОВ апаратуру 06.08.2020 р., то реєстраційну заяву до податкової потрібно подати не пізніше 10.09.2020 р.

Реєстрація відбувається протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви до податкової (пп. 183.9 ПКУ).

Починаючи з дати реєстрації платник податку вже зобов’язаний складати і реєструвати в ЄРПН податкові накладні, має право показувати податковий кредит, зобов’язаний подавати декларацію з ПДВ.

 

Підсумуємо

Якщо благодійна організація - неплатник ПДВ передасть апаратуру ТОВ, на момент передання такої апаратури вона в будь-якому разі не нараховує ПДВ на цю операцію і не складає податкову накладну. Тому що на цей момент не є платником ПДВ.

Разом з тим, оскільки буде перевищено граничний обсяг постачання для обов’язкової реєстрації (1 млн грн), така благодійна організація зобов’язана в обов’язковому порядку зареєструватися платником ПДВ. У разі своєчасного подання реєстраційної заяви вона зобов’язана нараховувати ПДВ і складати податкові накладні на операції, здійснені починаючи з дня реєстрації платником ПДВ.

У разі несвоєчасної заяви - з 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 1 млн грн (див., наприклад, ІПК ДФСУ від 15.11.2018 р. №4839/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10111
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202424
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202455
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427