• Посилання скопійовано

Отримано компенсацію збитків: що з ПДВ?

Продавцем відвантажено товар перевізнику (машина згоріла). Отримано компенсацію збитків. Чи треба нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ? Якщо так, то як заповнити ПН (цей товар пошкоджений на суму отриманих збитків)?

Податківці доволі довгий час стверджували, що відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або викрадене майно (а в деяких консультаціях додають, що без урахування штрафних санкцій і пені) розцінюється як компенсація вартості такого майна та, відповідно, включається до бази оподаткування ПДВ. 

Не виділяючи, чи то таке відшкодування збитків є постачанням товарів чи постачанням послуг, адже оподаткуванню ПДВ згідно з пп. 185.1 ПКУ, підлягають саме такі операції (пп. «а» пп. 185.1 ПКУ – товари, пп. «б» пп. 185.1 ПКУ - послуги), а гамузом, так, на всякий випадок, згадують обидві ці норми із пп. 185.1 ПКУ.

Після чого як додатковий аргумент своєї позиції наводять в абз.5 пп. 188.1 ПКУ, де зазначено, що до складу договірної вартості включаються будь-які суми грошей, вартість мат- і нематактивів, що передаються платникові ПДВ безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. Втім до договірної вартості не включаються, зокрема, суми неустойки (штрафів та/або пені).

Ну й на останок зазначали, що завжди першою подією для нарахування ПЗ з ПДВ СГ-потерпілим, а відтак, й складання ПН буде дата отримання коштів від СГ-винуватця.

Погодитися із цієї позицією ми не могли, адже вона не відповідала нормам ПКУ.

Свої аргументи ми детально розписали тут

Ми завжди вважали, що виникнення ПЗ з ПДВ при відшкодуванні заподіяних збитків взагалі не виникає. Адже відсутній об’єкт оподаткування — постачання товарів у розумінні пп. 14.1.191 ПКУ та й послуг ніяких тут також немає у розумінні пп. 14.1.185 ПКУ.

Ознак постачання операція з відшкодування шкоди не містить — адже при відшкодуванні збитків переходу права власності на товар не відбувається, особливо, якщо на момент отримання компенсації такого майна фактично вже немає.

Більше того, якщо у постачанні задіяний перевізник й з його вини не був доставлений весь вантаж, то тут взагалі про ніяку компенсацію за товар не може йти мови, оскільки товар не виступає об’єктом договору між продавцем товару й перевізником.

Якщо права власності на товар переходить в момент отримання товару покупцем, то вважаємо, що тут для продавця товару правильніше було б вести мову про нарахування «технічних» ПЗ за пп. 198.5 ПКУ, унаслідок невикористання товарів у госпдіяльності постачальника у зв’язку з їх втратою. І крім цього, постачальник відповідно до ст.192 ПКУ має право скласти РК до ПН, складеної на покупця таких товарів та зменшити ПЗ з ПДВ за умови реєстрації такого розрахунку в ЄРПН таким покупцем. При цьому, якщо першою подією була повна оплата за товар, то постачальник має виписати нову ПН на залишок коштів за «недовезений» товар.

Якщо ж право власності на товар перейшло у момент передачі товару перевізнику, то, вважаємо, що ні коригування ПЗ з ПДВ, ні нарахування «технічних» ПЗ з ПДВ тут не може мати місце. Оскільки про продавця операцію із постачання товарів завершено в момент передачі товару перевізнику.

На щастя, наразі податківці змінили свою фіскальну точку зору й наразі у підкатегорії 101.07, «ЗІР» (питання: «Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно?») містить таке роз’яснення:

«Кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Якщо під час придбання або виготовлення майна платник податку сформував податковий кредит, а в подальшому воно було знищене, втрачене або якщо внаслідок пошкодження майна його якість змінилася настільки, що воно не може бути використане за прямим призначенням, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 ПКУ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Водночас, з метою уникнення неоднозначного трактування норм чинного законодавства щодо питань нарахування ПДВ при отриманні платником податків коштів як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, у кожній конкретній ситуації необхідне детальне вивчення – документів (матеріалів). Отже, для надання відповіді з порушеного питання платникам податків необхідно звернутися до контролюючих органів з детальним описом конкретної ситуації та наданням копій документів для отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі відповідно до ст. 52 ПКУ».

Впевнені, що нараховувати ПЗ з ПДВ по п. «г» пп. 198.5 ПКУ залежить від того коли перейшло право власності на знищений товар. По це ми вказали вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024899
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248805
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432