• Посилання скопійовано

Чи потрібно розподіляти вхідний ПДВ за наявності експортних операцій?

Підприємство – платник ПДВ здійснює експорт товарів за ставкою 0%. Чи потрiбно розраховувати коефіцієнт розподiлу ПДВ і робити річний перерахунок з ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ?

Положеннями пп. 193.1 ПКУ встановлено три ставки ПДВ:  20%, 0% та 7%. Всі операції, що оподатковуються цими ставками, є оподатковуваними операціями, відповідно, вони є об’єктом оподаткування та не є звільненими від ПДВ.

Далі, відповідно до пп. 195.1.1 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України:

а) у митному режимі експорту;

б) у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до пунктів 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та ч. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ;

в) у митному режимі безмитної торгівлі;

г) у митному режимі вільної митної зони.

Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

Згідно з пп. 199.1 ПКУ, у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Відповідно до пп. 199.2 ПКУ частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік.

Для розрахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях призначено додаток 7 до декларації з ПДВ. Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях розраховується у колонці 6 таблиці 1 додатка 7 шляхом ділення показника колонки 5 цієї таблиці на показник колонки 4 цієї таблиці.

У колонці 5 таблиці 1 додатка 7 відображаються оподатковувані операції - сума значень рядків 1.1, 1.2, 2, 3 та 7 колонки А декларації та всіх уточнюючих розрахунків. Сюди потрапляють і експортні операції, що оподатковуються за нульовою ставкою (рядок 2 декларації).

У колонці 4 таблиці 1 додатка 7 відображається загальний обсяг постачання  -сума значень рядків 1.1, 1.2, 2, 3, 5 та 7 колонки А декларації та всіх уточнюючих розрахунків.

Як бачимо, значення колонки 5 та колонки 4 таблиці 1 додатка 7 відрізняються лише тим, що до другого включається значення рядка 5 колонки А декларації та всіх уточнюючих розрахунків. А в цьому рядку відображаються:

  • операції, що не є об'єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ;
  • операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України;
  • операції, які звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУ, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)).

Операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою, тут немає. Натомість вони відображаються у рядку 2 декларації з ПДВ.

Розподіл вхідного ПДВ за правилами ст. 199 ПКУ здійснюється тоді, коли виконуються дві умови одночасно:

1. Платник ПДВ здійснює необ’єктні та/або звільнені від ПДВ операції і заповнює рядок 5 декларації;

2. Платник ПДВ здійснює придбання товарів/послуг, необоротних активів для одночасного використання в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях.

Отже, якщо платник ПДВ здійснює експортні операції та не здійснює необ’єктні та/або звільнені від ПДВ операції, йому не потрібно розподіляти вхідний ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243851
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024250