• Посилання скопійовано

Посередник перевиставляє рахунки третіх осіб: що з ПДВ?

При експорті продукції (морські перевезення) підпримство наймає експедитора. На прохання покупця-нерезидента в пункті розвантаження за кордоном є додаткові витрати. Експедитор виставляє нам суму витрат, які ми перевиставляємо нерезиденту. Чи необхідно нараховувати ПДВ: 20% або 0%? Якою датою буде ПН і якщо ПДВ 20% - то за яким курсом?

Послуги з міжнародних перевезень пасажирів, багажу й вантажів залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіаційним транспортом є об'єктом оподаткування ПДВ незалежно від місця їх постачання відповідно до пп. "е" п. 185.1 ПКУ, а ставка податку для них - 0 % згідно з пп. "а" пп. 195.1.3 ПКУ.

Супутні перевезенням послуги, властиві експедиторській діяльності, оподатковують ПДВ залежно від того, у якому місці їх фактично надають, відповідно до ст. 186 ПКУ. Втім у нашому випадку не сам перевізник надає ці супутні послуги, а залучає експедитора, який у своє чергу як надає транспортно-експедиційні послуги, так і також залучає третіх осіб для виконання договору. А вже всі ці послуги від експедитора перевиставляються перевізником замовнику. Тобто мова йде про посередницькі послуги. Тоді як передача послуг у межах посередницьких договорів вважається їх постачанням (пп. «е» п.п. 14.1.191 ПКУ).

На жаль, норма п.189.4 ПКУ не регулює питання оподаткування ПДВ компенсації додаткових витрат посередника. Втім, на практиці діє така посередницька схема ПДВшного обліку відшкодування витрат на придбання додаткових послуг. Тобто, купуючи такі послуги з ПДВ і перевиставляючи їх замовникові, посередник збільшує свій податковий кредит (звісно, за наявності зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних), а також податкові зобов’язання за правилом першої події.

При цьому, вважаємо, з ПДВ повинні компенсуватися лише ті додаткові витрати посередника, які містять вхідний ПДВ. Тобто залежно від того, був чи ні за такими послугами ПДВ «на вході», посередник передає їх замовникові відповідно «з ПДВ» або «без ПДВ». При цьому, якщо вже ПДВ є, то ПЗ нараховує за тією самою ставкою (!) ПДВ, з якою він ці витрати отримав.

Саме такий підхід податківці використали в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку обкладення ПДВ транспортно-експедиторської діяльності, затверджену наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610 (далі — Узагальнююча консультація № 610). Щоправда, нею користуються лише посередники-експедитори. Втім, вважаємо, що саме такий алгоритм має діяти для всіх посередників, які перевиставляють рахунки третіх осіб.

Для інших посередників податківці мають негативні роз’яснення, із якими ми не можемо погодитися.

Так, податківці вважають, що додаткові витрати виконавця (посередника) є складовою частиною вартості послуги, що надається посередником у рамках посередницького договору. А оскільки плата за посередницькі послуги підпадає під об’єкт оподаткування (тобто обкладається ПДВ), то на думку податківців, таке відшкодування посереднику додаткових витрат також повинне обкладатися ПДВ.

Причому податківці не розбираються із вхідним ПДВ посередника, а говорять про оподаткування 20% на будь-які відшкодовувані додаткові витрати посередника. Тобто неважливо, чи був вхідний ПДВ 0% (наприклад, ІПК від 15.05.2018 р. № 2149/ІПК/04-36-12-01-16, листи ДФСУ від 05.07.2017 р. № 983/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 28.07.2017 р. № 1412/6/99-99-15-03-02-15/ІПК - про перевиставлення з 20 % ПДВ вартості «нульового» міжнародного перевезення) чи послуги придбавалися «без ПДВ» у неплатників  ПДВ (підкатегорію 101.04 ресурсу «ЗІР» — про перевиставлення комісіонером з 20 % ПДВ послуг, куплених у неплатників), а також чи було придбано послуги, які не є об’єктом ПДВ (лист ДФС у м. Києві від 10.08.2017 р. № 1578/ІПК/26-15-12-01-18, від 19.08.2017 р. № 1683/ІПК/26-15-12-01-18 й ІПН ДФСУ від 10.07.2017 р. № 1079/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) — про перевиставлення з 20 % ПДВ вартості страховки при перевезенні), все одно податківці говорять про оподаткування 20% ПДВ посередником при перевиставленні таких витрат.

Втім, впевнені, що компенсація понесених витрат у зв’язку із залученням третіх осіб, не є складовою частиною вартості послуги, що надається посередником у рамках посередницького договору. Більше того, якщо ці витрати окремо від послуг компенсуються замовником. Вважаємо, що суть послуг, що проходять крізь посередника, не змінюється — якщо вони заходять із ставкою 0%, то такими й залишаються, й такі передаються замовнику.

Якщо платник податку погоджується із нами, то заради уникнення непорозумінь із ДПСУ радимо отримати ІПК щодо даної ситуації, й якщо вона буде негативна – оскаржувати її в судовому порядку. З приводу судової практики по даній ситуації радимо звернутися до юриста. 

Якщо ж платник податків не бажає дискутувати із податківцями, то має нарахувати 20% ПДВ при перевиставленні рахунку замовникові (дата складання акта на передані послуги), адже судячи із умов питання першою подією є саме перевиставлення рахунку. Курс НБУ слід брати на дату складання акту. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219