• Посилання скопійовано

Реалізація товарів за ставками ПДВ 7% і 20%: чи буде розподіл вхідного ПДВ?

Підприємство здійснює реалізацію товарів за ставками ПДВ 7% і 20%. Чи можна включати весь вхідний ПДВ (наприклад, при придбанні пального) до податкового кредиту та чи буде розподіл вхідного ПДВ?

Відповідно до пп. 199.1 ПКУ у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання. При цьому база оподаткування визначається згідно з пп. 189.1 ПКУ, виходячи з якої складається зведена податкова, яка підлягає реєстрації в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Ставки ПДВ встановлюються від бази оподаткування в розмірах, передбачених у пп.  193.1 ПКУ: 20%, 0% та 7%. Тобто, 7% є розміром ставки ПДВ, а не звільненням від оподаткування.

Згідно з абз. 5 пп. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи придбані (виготовлені, ввезені) товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Тому, якщо підприємство здійснює реалізацію товарів за ставками ПДВ 7% і 20%, але при цьому не здійснює операцій звільнених від оподаткування ПДВ, то визначати частку ПДВ  в неоподатковуваних операціях (розподіл вхідного ПДВ) не потрібно.

У разі, якщо підприємство, крім реалізації товарів за ставками ПДВ 7% і 20%, одночасно здійснює операцій тимчасово звільнені від оподаткування ПДВ операції відповідно до абз. 3-4 п. 32, п. 38, п. 38-1 та п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, то воно має визначати частку ПДВ  в неоподатковуваних операціях.  

ДПС в листі від 12.01.2017 р. №599/7/99-99-15-03-02-17 повідомляє, що при нарахуванні податкових зобов'язань використовується ставка ПДВ (20 або 7%), яка зазначена в отриманій від постачальника податковій накладній, складеній ним при постачанні товарів/послуг, необоротних активів.

Тобто при визначені частки ПДВ, включеного до податкового кредиту при придбанні пального, яке одночасно використане в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, податкові зобов'язання нараховуються за ставкою 20%.

Нараховані згідно з пп. 199.1 ПКУ податкові зобов'язання протягом року вказуються в рядку 4.1 декларації, якщо для нарахування податкових зобов'язань застосовується ставка ПДВ 20%, та у рядку 4.2 декларації, якщо застосовується ставка 7%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10171
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202426
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202456
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427