• Посилання скопійовано

Послуги підпадають під міжнародну технічну допомогу за пп. 197.11 ПКУ: що з ПДВ?

Як скласти податкову накладну на послуги, які підпадають під міжнародну технічну допомогу (копії картки проекту та картки закупівель є), що звільняються від оподаткування ПДВ на підставі пп. 197.11 ПКУ та податком на прибуток за пп. 3.2 ПКУ, а також розділу 8.02 договору з ЄБРР? Як відобразити цю операцію в звітності з ПДВ?

Запитання:

ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах та платник ПДВ надає послуги, які підпадають під міжнародну технічну допомогу (копії картки проекту та картки закупівель є). Ці послуги звільняються від оподаткування ПДВ на підставі пп. 197.11 ПКУ та податком на прибуток за пп. 3.2 ПКУ, а також розділу 8.02 договору з ЄБРР. Кошти ТОВ отримало від донора-нерезидента, створено програмне забезпечення для державної установи-резидента (в рамках міжнародної технічної допомоги). Це програмне забезпечення передано донору-нерезиденту, який, своєю чергою, потім передасть державній установі-резиденту. Акт приймання-передачі послуг підписав донор-нерезидент. 

1) Чи є це «необ’єктною операцією»? Чи виписувати ПН? ТОВ відображає вартість послуги в таблиці 1 додатку 6 Декларації з ПДВ? В таблицю 2 додатку 6 Декларації з ПДВ ця операція також має потрапити, адже це звільнена від ПДВ операція? 

2) ТОВ реєструє ПН на неплатника ПДВ (фактичного отримувача послуги державної установи-резидента) з кодом пільги 14060524 (операції звільнені від ПДВ, які фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги) та відображає вартість послуги в таблиці 2 додатку 6 Декларації з ПДВ?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 197.11 ПКУ звільняються від оподаткування операції із постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів: 

  • як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;
  • що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку.

Пунктом  201.5 ПКУ встановлено, що для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (пп. 201.7 ПКУ).

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата «першої події» (пп. 187.1 ПКУ).

ДФС у Львівській області від 04.10.2019 р. №586/13-01-12.5-09/ІПК повідомляє, що при здійсненні операцій з постачання таких товарів/послуг виконавцю проекту міжнародної технічної допомоги складає в установленому порядку податкову накладну, яка підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН в установлені ПКУ терміни. 

У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ» (п. 17 Порядку №1307). 

При цьому у графі 8 зазначається код ставки 903 (у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування).

У графі 9 такої податкової накладної необхідно вказати код пільги 14060524 (код пільги зазначається згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної (п. 16 Порядку №1307). 

Пунктом 3 розд. V Порядку № 21 передбачено, що у рядку 5 Декларації з ПДВ вказуються загальні обсяги постачання товарів/послуг за звітний період, зокрема, звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод), які також переносяться до рядка 5.1 Декларації з ПДВ.

Для платників податку, які заповнюють рядок 5, обов'язковим є подання додатку 6 (Д6), який заповнюється в розрізі, зокрема, операцій, звільнених від оподаткування.

При цьому, для операцій, які звільнені від оподаткування згідно з міжнародними договорами (угодами), в таблиці 2 додатку Д6 складається розрахунок сум ПДВ, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

Дані щодо найменування та коду відповідної пільги згідно з довідниками пільг вказуються в графах 2 «Найменування податкової пільги» та 3 «Код податкової пільги згідно з довідником пільг» таблиці 2 (Д6) (додатка 6) до декларації з ПДВ.

Сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги, вказується в графі 4 таблиці 2 (Д6) (додатка 6) до декларації, та розраховується окремо для кожної з податкових пільг.

Порядок визначення сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, викладено в новому розділі V-1 Порядку №21.

ДПС у листі від 31.01.2020 р. №1617/7/99-00-07-03-02-07  повідомляє, що розрахунок суми податкових пільг з ПДВ за звітний (податковий) період здійснюється без наростаючого підсумку з початку звітного року.

Сума податкових пільг з ПДВ обраховується у тому звітному (податковому) періоді, в якому здійснено операції, що звільняються від оподаткування ПДВ.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428