• Посилання скопійовано

Придбання та безоплатна передача медичного апарату: що з ПДВ?

ФОП на загальній системі оподаткування (платник ПДВ) придбав апарат штучної вентиляції легенів і в подальшому безоплатно передав медзакладу. Чи має право підприємець на ПК з ПДВ?

Згідно з пп. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Своєю чергою, відповідно до пп. 201.10 ПКУ податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Таким чином, якщо на підприємця складено ПН при придбанні такого апарату, то він має право (і цим правом варто скористатись) на ПК з ПДВ у вартості апарату.

Водночас, в подальшому має місце операція з безоплатної передачі апарату медичному закладу. За пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Тобто операція з безоплатної передачі такого апарату медичному закладу для цілей оподаткування ПДВ є операцією з його постачання. База оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Відповідно платнику податків необхідно скласти дві ПН. Одну - на нульову базу оподаткування (оскільки передача є безоплатною) датою передачі апарату медзакладу. У такій ПН у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Другу ПН платник податку складає не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулась передача на суму перевищення. Робиться позначка (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, над фактичною ціною постачання). В даному випадку варто відштовхуватись від ціни придбання такого апарату. Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

У графі 2 розділу Б податкової накладної, складеної на суму перевищення бази оподаткування, над фактичною ціною постачання, зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

У графі 7 такої податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто обсяги придбання/виготовлення), у графі 11 – сума ПДВ (за ставкою 7%).

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.

ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ (як на негосподарське використання) не нараховуються. Зокрема, таких підхід наводили податківці тут.

Варто також звернути увагу, чи не підпадає такий апарат під звільнення від оподаткування ПДВ (як при передачі його підприємцю, так і при подальшій передачі підприємцем медзакладу) на час карантину (про звільнення і наслідки для сторін ми писали тут).

Зокрема, переліком у Постанові № 224 звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19 - апарат штучної вентиляції легень (код згідно з УКТЗЕД 9019 20 00 00).

Якщо такий апарат підпадає під зазначене звільнення, то операція із донарахування ПЗ з ПДВ на суму перевищення також є звільненою від оподаткування ПДВ. Зокрема, у такій ПН у лівому верхньому кутку у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ставиться позначка «Без ПДВ».

Положення пп. 198.5 ПКУ і в цьому разі не застосовуються, оскільки це прямо передбачено п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Підсумовуючи зазначене вище, можна зробити такий висновок:

У будь-якому з випадків платник податку має право на ПК за отриманою ПН. При подальшій передачі апарату медзакладу платник податку складає дві ПН. Одну на нульову базу оподаткування, а другу на суму перевищення мінбази ПДВ. При цьому в залежності чи буде такий апарат звільнятись від ПДВ, ПЗ нараховуються або за ставкою 7 (оскільки код товару 9019 20 00 00 «апаратура для озонотерапiї, кисневої та аерозольної терапiї, штучного дихання, реанiмацiї та iнша апаратура для дихальної терапiї» зазначено у Переліку № 410) або є звільненою від ПДВ операцією.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10171
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202426
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202456
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427