• Посилання скопійовано

Медичні товари придбані до запровадження п. 71 підрозд. 2 р. ХХ ПКУ: чи є пільга з ПДВ?

Чи поширюється звільнення від оподаткування ПДВ на реалізацію медтоварів, що придбані на території України або ввезенні на митну територію України до запровадження пільги, наведеної в п. 71 підрозд. 2 р. ХХ ПКУ?

02.04.2020 р. набрав чинності Закон №540.

Норми п. 71 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ в редакції Закону №540 застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17.03.2020 р.

Отже, від оподаткування ПДВ звільняється постачання медичних виробів, придбаних починаючи з 17.03.2020 р. При цьому нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до пп. «б» пп. 198.5 та ст. 199 ПКУ не потрібно. 

Це означає, що у випадку придбання з ПДВ медичних товарів, включених до Переліку №224 (доповненого Постановою КМУ №271), до 17.03.2020 р.  платник ПДВ не зобов'язаний на виконання вимог пп. «б» п. 198.5 ПКУ нараховувати податкові зобовязання з ПДВ та складати в останній день місяця зведену податкову накладну у разі постачання таких медичних товарів в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Крім того, ДПС у роз'яснені від 14.04.2020 р. повідомляє, що платником ПДВ мають бути проведені перерахунки (складені розрахунки коригування), згідно з якими сума ПДВ, що була сплачена (нарахована) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, складених в період з 17.03.2020 по 02.04.2020, має бути або повернута покупцям, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

При проведенні такого коригування платник ПДВ – постачальник повинен:

  • скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної з ПДВ, в якому показники щодо товарів, включених до Переліку №224 (доповненого Постановою КМУ №271), вказати зі знаком «-». Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів;
  • скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну на операцію з постачання товарів, що включені до Переліку №224 (доповненого Постановою КМУ №271), без нарахування ПДВ, на операцію, що звільняється від оподаткування.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.202425
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.20248
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024180
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202425
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601