• Посилання скопійовано

Чи включати аванси до графи 6 таблиці 2 додатку 6 до декларації з ПДВ?

Як правильно визначити обсяг операцій з придбання товарів за місяць, використаних в пільгових операціях - V пост.зв. графа 6 т. 2 додатку 6? Чи враховувати аванси, за якими отримано зареєстровані ПН і нарахувано умовні зобов’язання за ст.199.1 ПКУ, а товари/послуги ще не отримано і не використано в неоподатковуваних операціях?

Відповідно до пп. 199.2 ПКУ частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. Далі, у грудні 2020 року цю частку слід буде перерахувати відповідно до пп. 199.4 ПКУ. У даному випадку протягом 2020 року слід використовувати частку 21,95%.

Для заповнення графи 6 таблиці 2 додатку 6 до декларації з ПДВ слід враховувати обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів (без урахування ПДВ, нарахованого (сплаченого) під час їх придбання), що оподатковуються, відповідно, за основною ставкою та за ставкою 7%, які використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, причому на такі операції платником податку нараховано ПЗ відповідно до пп. 198.5 та 199.1 ПКУ.

Як ми зазначали тут, фактично необхідно розрахувати різницю між сумою ПК, отриманого при придбанні цих товарів/послуг, та ПЗ за операцією з постачання таких товарів/послуг, якщо б їх постачання оподатковувалось за ставкою 20%. Аналогічний підхід буде застосовувати і в даному випадку.

Тобто до графи 6 таблиці 2 додатку 6 до декларації з ПДВ включаються аванси, сплачені постачальнику, за якими отримано зареєстровані податкові накладні і нараховано умовні зобов’язання за ст.199.1 ПКУ, а товари/послуги ще не отримано і не використано в неоподатковуваних операціях. Якщо не дотримуватись цього правила,  то в іншому випадку потрібно буде вести громіздкий і копіткий облік товарів, робіт і послуг, які були оплачені до їх отримання та які використовуються в звільнених операціях поступово. В більшості випадків, якщо номенклатура та обсяги придбання досить значні, такий облік фізично неможливо організувати в реальності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024895
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248765
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432