• Посилання скопійовано

Благодійна організація – платник ПДВ?

Благодійна організація здійснює закупівлю товарів медичного призначення та передає їх лікарням у якості благодійної допомоги. Чи повинна вона зареєструватись платником ПДВ після того, як обсяг таких операцій перевищить 1 мільйон гривень?

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 5073 благодійна організація – юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній або декількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету її діяльності.

Відповідно до пп. 14.1.13 ст. 14 ПКУ безоплатно надані товари - це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорам, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Підпунктом 197.1.15 ПКУ визначено, що звільняються від оподаткування ПДВ, зокрема надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (в зазначеному випадку лікарням) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених пп. 197.1.15 ПКУ, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Відповідно пп. 197.1.15 ПКУ надання благодійної допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) такої допомоги належить до звільнених від ПДВ операцій. 

Згідно з пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ відсутнє постачання, відповідно немає і об’єкта обкладення ПДВ.

Відповідно до запитання чи може надання благодійної допомоги, наданої на 1 млн грн, бути підставою для обов’язкової ПДВ-реєстрації?

Зазначимо, що можуть, якщо межу обов'язкової реєстрації (1 млн грн за останні 12 календарних місяців) неприбутковою організацією перейдено. 

Пояснимо. До загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 %, нульовою ставкою ПДВ, та звільнені від оподаткування ПДВ. При цьому обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів не включається.

Зокрема, якщо неприбуткова організація придбаває матеріальні цінності та передає їх в якості благодійної допомоги, як зазначено у запитанні, то така операція звільняється від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.15 ПКУ (за умов виконання вимог, зазначених у цьому підпункті ПКУ). Але обсяг таких операцій включатиметься до загального обсягу операцій для визначення, чи підлягає благодійна організація обов’язковій реєстрації платником ПДВ. 

Отже, благодійній організації слід буде проаналізувати свої операції за останні 12 календарних місяців, що підпадають під визначення операцій, зазначених у ст. 194, 195 та 197 ПКУ та визначити їх обсяг. Якщо він  буде понад 1 млн грн, то до 10 числа місяця, наступного за місяцем, в якому буде досягнуто такий обсяг,  слід подати заяву про реєстрацію платником ПДВ – п. 183.2 ПКУ. Заява подається за формою №1-ПДВ та у ній слід буде вказати фактичний обсяг оподатковуваних операцій, досягнутий за 12 календарних місяців.

Зважаючи на те, у разі якщо благодійна організація передасть протягом року товарів більше, ніж на 1 млн грн, така організація повинна зареєструватись платником ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2915
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2913
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242381
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207