• Посилання скопійовано

Як виправити помилку у зведеній ПН за пп. 201.4 ПКУ?

Підприємство в жовтні склало та зареєструвало ПН на донарахування ПЗ з ПДВ до мінбази. Однак суму ПЗ було занижено (помилково). Помилку виявили в березні. Як скласти РК? Як відображати таке виправлення у звітності?

Згідно з п. 21 Порядку №1307, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

При цьому податківці у підкатегорії 101.15 «ЗІР» зазначали, що якщо після реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної, складеної виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, відбувається коригування суми перевищення, то продавець має право скласти розрахунок коригування до такої зведеної податкової накладної.

Зокрема, у розділі Б табличної частини розрахунку коригування одним рядком зі знаком «-» зазначаються показники, зазначені у податковій накладній, які підлягають коригуванню, другим рядком зазначаються правильні показники. Для такого РК передбачено код причини коригування 203 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ».

Однак в даному роз’ясненні мова йде, вочевидь, про коригування суми ПЗ (наприклад, якщо відбувався перерахунок ціни придбання/продажу, внаслідок чого змінився і розмір перевищення).

А ось у разі, якщо суму ПЗ у ПН було помилково занижено, то вважаємо, що податківці будуть наполягати все ж таки на повному сторнуванні ПН та виписці нової (жовтнем) на повну суму ПЗ з ПДВ. Оскільки вони прихильники підходу, що ПН, виписана не на суму операції, не вважається складеною на таку операцію.

Так, у ІПК від 25.03.2019 р. № 1232/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначають, що при виправленні помилки у сумі зведеної ПН за пп. 198.5 ПКУ платнику податків необхідно:

  • скласти та зареєструвати в ЄРПН РК до ПН, яка складена лише на часткову суму ПЗ, що підлягали нарахуванню (були нараховані не в повному обсязі). У такому розрахунку коригування необхідно вивести в нуль показники цієї податкової накладної, зазначивши у графі 2.1 код причини коригування 201;
  • скласти і зареєструвати в ЄРПН нову ПН на всю суму податкових зобов'язань (повний обсяг), що мали бути визначені відповідно до пп. 198.5 ПКУ, вказавши у графі 2 такої податкової накладної повну інформацію щодо відповідних податкових накладних. У такій новій податковій накладній зазначається дата складання, яка відповідає даті виникнення податкових зобов'язань відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

Вважаємо, що податківці будуть притримуватись аналогічного підходу і до коригування помилкової суми зведеної ПН складеної за пп. 201.4 ПКУ. Однак все ж таки радимо платнику податків отримати власну ІПК саме з питання складання РК до зведеної ПН за пп. 201.4 ПКУ і діяти за нею.

Та все ж таки, на думку редакції, такий підхід податківців занадто фіскальний і якщо виходити із норм ст. 192 ПКУ платник податку все ж таки має право скласти РК до помилкової ПН на збільшення суми ПЗ із кодом причини коригування 203 (для уникнення проблем з реєстраційним лімітом такий РК може бути складено у жовтні із штрафом за несвоєчасну реєстрацію лише на різницю зазначену у РК).

У будь - якому випадку платник податку має у декларації з ПДВ за жовтень відобразити повну правильну суму нарахованих ПЗ. Відповідно, такий платник подає за жовтень уточнюючу декларацію, де відповідно збільшує суму нарахованих ПЗ на розмір помилки. РК в такому випадку у податковій звітності не відображається.

Отже, на платника податку в даній ситуації накладається штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН (якщо платник обирає варіант повного сторнування помилкової ПН і складання нової на правильну суму),штраф (3%) і пеню, якщо внаслідок виправлення у декларації виникає збільшення суми податку до сплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242861
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024211