• Посилання скопійовано

Повернення передоплати нерезиденту: як скласти РК?

02.02.2020 р. від нерезидента надійшла передоплата 100 доларів. За курсом 24.50 відповідно було складено ПН. 02.03.2020 р. передоплату було повернуто (курс 23.50). Як скласти в такому випадку РК? Яку суму зазначати в РК? Коригувати за рахунок кількості чи вартості?

У першу чергу зазначимо, що ПН на передоплату від нерезидента необхідно складати лише у разі постачання йому послуг. Попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України (експорт) чи ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера (пп. 187.11.ПКУ).

Отже, якщо має місце отримання передоплати від нерезидента саме за товар, то на дату її отримання складати ПН не потрібно було. Така ПН є помилковою. Водночас, правила складання РК до помилкової ПН повністю аналогічні правилам складання РК при поверненні передоплати.

 

Як скласти РК при поверненні передоплати нерезидент?

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Отже, якщо передоплата все ж таки була за послуги, то на дату її повернення нерезиденту платник податку має скласти РК. Оскільки, у разі постачання послуг нерезиденту, місце постачання яких знаходиться на території України податкова накладна складалась як на неплатника ПДВ, то РК так само складається за правилами передбаченими для складання РК до ПН на неплатника ПДВ.

При цьому, зверніть увагу, що при складанні РК для визначення його суми використовується не сума у валюті за курсом на дату такого РК, а сума, що зазначена у податкові накладній, яка підлягає коригуванню.

Різниця між курсом на дату отримання авансу та його повернення є курсовою різницею підприємства і відповідно жодним чином не впливає на суму ПДВ підприємства.

Таким чином, платник податку на 02.03.2020 складає РК у такому порядку:

  • у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини 02 – Складена на постачання неплатнику податку;
  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000»;
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється;

Оскільки РК складено на неплатника ПДВ, то він підлягає реєстрації самим постачальником.

В табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема, в розділі Б зазначаються:

  • у графі 1.1 – номер за порядком;
  • у графі 1.2 – порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;
  • у графі 2.1 – код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів);
  • у графі 2.2 – «№ з/п групи коригування»;
  • у графі 7 – зі знаком «–» значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;
  • у графі 8 – значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «–» у цій графі не вказується;
  • графи 9–10 не заповнюються, залишаються незаповненими;
  • значення граф 3–6 відповідає значенню відповідно граф 2–5 рядка податкової накладної, що коригується;
  • у графі 13 зі знаком «–» зазначається значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;
  • у графі 14 – сума ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «–».

Отже, при поверненні передоплати коригування в РК здійснюється за рахунок графи «коригування кількості» в якій кількість зазначається із знаком «-», а ціна без знаку «-». Своєю чергою, ціна і сума ПДВ вказується в тому ж розмірі, що і було зазначено у ПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219