• Посилання скопійовано

Як скласти акт на транспортно-експедиторські послуги та ПН, якщо перевізник-неплатник ПДВ

ТОВ – платник ПДВ надає транспортно-експедиторські послуги. На рахунок отримали 6000 грн за таку послугу: 4800 грн слід перерахувати перевізнику (не платнику ПДВ), 1200 грн - винагорода експедитора. Як скласти акт та податкову накладну до нього?

Насамперед зазначимо, що відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

В пп. «в» пп. 186.2.1 ПКУ встановлено, що місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, зокрема, послуг, пов'язаних із перевезенням пасажирів та вантажів. Місцем постачання (надання) транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання (пп. «ж» п. 186.3 ПКУ).

Виходячи з того, що послуги за транспортно-експедиційним договором, включаючи перевезення, надаються на митній території України, то об’єктом оподаткування ПДВ є як послуги перевезення, так і транспортно-експедиторські послуги на загальних підставах. 

Відповідно до п. 189.4 ПКУ базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ. Положеннями п. 188.1 ПКУ передбачено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижчою, від ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою, від звичайних цін.

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг та датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту вважається дата «першої події» (п. 187.1 та п. 198.2 ПКУ).

ДПСУ в УПК від 06.07.2012 р. №610 та ДФС в ІПК від 29.01.2018 р. №14/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (посилаючись на вказану ІПК) повідомляють, що у експедитора вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) та вартість послуг з перевезення є базою оподаткування ПДВ за умови, що перевізник є платником ПДВ. Якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику.

Тому експедитор на послуги перевезення, що надаються неплатником ПДВ, податкові зобов'язання з ПДВ не визначає, податкову накладну не складає і відповідно в декларації з ПДВ не відображає. У податковій накладній зазначаються лише послуги експедитора одним рядком. За умовами запитання,  вартість послуг складає 1000 грн, сума ПДВ – 200 грн. 

Тобто, у разі якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику та, відповідно, експедитор складає податкову накладну лише на вартість винагороди. Див. тут.

Слід зазначити, що оскільки перевізник не є платником ПДВ, то податкового кредиту на вартість перевезення транспортний експедитор не матиме.

Щодо акту транспортного експедитора

Послуги, які експедитори надають клієнтам за їх дорученням відповідно до вимог законодавства України та держав, територією яких транспортуються вантажі, згідно з переліком послуг, визначеним у правилах здійснення транспортно-експедиторської діяльності, а також інші послуги, визначені за домовленістю сторін у договорі транспортного експедирування, наведено в ст. 8 Закону №1955.

До істотних умов договору транспортного експедирування, визначених у ст. 9 Закону №1955, зокрема, належать:

  • вид послуги експедитора;
  • вид та найменування вантажу;
  • розмір плати експедитору;
  • порядок розрахунків.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Факт надання послуги експедитора при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення.

Отже в акті, який експедитор надаватиме замовнику, має зазначатися: 

  • вартість перевезень без ПДВ – 4800 грн, що не включається в плату експедитора;
  • розмір винагороди експедитора – 1000 грн;
  • податкові зобов'язання з ПДВ із суми винагороди – 200 грн;
  • договірна вартість становить 6000 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.202425
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.20248
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024180
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202425
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601