• Посилання скопійовано

Послуги лікаря-дієтолога: чи є звільнення ПДВ?

ТОВ-медзаклад отримав ліцензію на провадження госпдіяльності з медичної практики – а саме дієтологія, організація і управління охороною здоров’я. Чи є звільнення від ПДВ, якщо ТОВ консультує по питанням дієтологогії та деколи бере забір, наприклад, крові, для надання такої консультації (втім саме лабораторне дослідження робить інша установа)

Відповідно до пп. 197.1.5 ПКУ операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, кому такі послуги надаються (юридичним чи фізичним особам), за винятком послуг, перерахованих у пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ, які підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

Хочемо звернути увагу на норму абз. «і» пп. 197.1.5 ПКУ  - медичне обслуговування громадян за їх бажанням у медичних закладах із поліпшеним сервісним обслуговуванням не звільняється від ПДВ.

Що вважається медобслуговуванням із поліпшеним сервісним обслуговуванням, роз’яснено МОЗ ще у старому листі МОЗ від 12.03.1999 р. №10.03.68/252. Оскільки інших свіжих роз’яснень немає, то, вважаємо, що ним можна користуватися й наразі.

У цьому листі вказано, що термін «поліпшене сервісне обслуговування в медичних закладах» належить застосовувати тільки до стаціонарних закладів і відділень закладів охорони здоров'я, у яких, крім медичного й необхідного побутового обладнання, палати для перебування хворих оснащено додатково телевізорами, телефонами, кондиціонерами та іншими побутовими приладами, обладнанням, килимами тощо, які призначено для підвищення комфортності перебування й оплачувати які (у частині визначення вартості таких послуг) згодні клієнти такого медзакладу.

Не можна вважати поліпшеним сервісним обслуговуванням наявність медичного обладнання будь-якого рівня, наявність холодильника в палаті й кількість у ній осіб, які проходять лікування.

До поліпшеного сервісного обслуговування не належить також обладнання холів та інших загальних приміщень холодильниками, телевізорами, м'якими меблями, килимами тощо як в амбулаторних, так і в стаціонарних закладах і відділеннях закладів охорони здоров'я.

З огляду на вищесказане, якщо у ТОВ-медзакладі немає стаціонарного лікування хворих, а лише проводяться консультації, то послуги лікаря-дієтолога та забір крові не належать до медичного обслуговування громадян за їх бажанням у медичних закладах із поліпшеним сервісним обслуговуванням, і відповідно, не підпадає під вимоги пп. «і» п. 197.1.5 ПКУ.

Що стосується решти виключень у  пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ, то вважаємо, що послуги із надання консультацій по дієтопології не зазначені прямо у ньому. А тому, вважаємо, що послуги лікаря-дієтолога та забір крові звільнені від ПДВ.

Втім, аби уникнути непорозумінь із ДФС під час перевірок, радимо звернутися до МОЗ з питання правомірності віднесення вищевказаних послуг до категорії послуг з охорони здоров'я.

До речі, так просять чинити й самі фахівці ДФС – див. ІПК від 23.08.2017 р. №1725/6/99-99-15-03-02-15/ІПКІПК від 30.11.2017 р. №2773/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428