• Посилання скопійовано

Як скласти ПН при поверненні передоплати після спливу 1095 днів?

У липні підприємство-постачальник повернуло передплату за матеріали, яка була перерахована йому більше ніж 1095 днів тому, тож відповідно скласти РК до ПН на передоплату немає можливості. ДПС у ІПК вказали складати ПН як за пп. 198.5 ПКУ. Як складати таку ПН та відображати зменшення ПК у декларації?

Для початку нагадаємо, що пп. 198.5 ПКУ передбачає виключний перелік підстав для складання ПН за цим пунктом, і такої підстави як коригування ПН, після складання якої минуло 1095 днів, там не наведено. Тобто такий підхід, наведений податківцями, законодавчо не передбачений.

Згідно з п. 11 Порядку №1307, у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до пп. 198.5 ПКУ платник податку складає окремі зведені податкові накладні за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися:

1) в операціях, що не є об'єктом оподаткування;

2) в операціях, звільнених від оподаткування;

3) в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;

4) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Такі зведені податкові накладні складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

Тобто Порядком №1307 не передбачено складання ПН за пп. 198.5 ПКУ як в описаній у запитанні ситуації. Однак, оскільки  податківці наполягають саме на цьому пункті, то вважаємо, що платник податку може скласти зведену ПН як на товари/послуги використані у негосподарській діяльності платника податку (хоча оскільки порядок складання ПН в даному випадку не встановлено вважаємо, що платник податку може обрати будь - яку з причин складання).

У графі "Зведена податкова накладна" зазначається код ознаки 1 –"у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 Податкового кодексу України".

У графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П.І.Б.), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307 (зокрема, "13" - Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

У графі 2 - опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця) зазначається дата складання та порядковий номер податкової накладної, яка складена на дату отримання передоплати, що повертається. У графі 4 вказується "грн", а у графі 5 - код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО. У графі 10 зазначається сума без ПДВ, на яку нараховуються ПЗ з ПДВ, а у графі 11 - відповідну суму нарахованого ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 5-9, 12 у такій ПН не заповнюються.

Варто звернути увагу, що за такого підходу платник податку не зменшує суму раніше нарахованого ПК з ПДВ, а нараховує на відповідну суму ПЗ з ПДВ датою складання такої ПН (тобто 31.07.2019 р.), хоча арифметичний результат буде аналогічним: зменшиться реєстраційний ліміт та збільшиться податкове зобов’язання з ПДВ до сплати.

Якщо платник ПДВ не відобразив зменшення податкового кредиту у декларації за липень як того вимагає п. 192.1.1 ПКУ, то він зобов'язаний виправити це шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за липень, де відобразити суму таких ПЗ (із сплатою штрафу у розмірі 3% від суми донарахованих ПЗ з ПДВ у уточнюючій декларації з ПДВ).

За несвоєчасну реєстрацію такої ПН на платника податків також очікують штрафи:

  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 20% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242501
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208