• Посилання скопійовано

ФОП використовує власне авто для доставки товару: оформлення та ПДВ

Фізособа-підприємець (ІІІ група ЄП, платник ПДВ) використовує свій власний автомобіль для розвезення клієнтам продукції. Як має бути оформлено використання автомобіля? Як списувати пальне? Чи можна за пальним відшкодовувати ПДВ?

Щодо ПК з ПДВ за придбаним паливом податківці зазначають таке: фізособа-підприємець, платник ПДВ, має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із придбанням пально-мастильних матеріалів для вантажних автомобілів за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку зі здійсненням операцій з придбання ПММ для ведення госпдіяльності, фізособа-підприємець, платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту в межах норм витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених Наказом №43.

Витрати палива понад такі норми вважаються використанням палива в негосподарській діяльності суб’єкта господарювання. Тобто на витрати палива понад Норми №43 слід нарахувати ПЗ з ПДВ (див. підкатегорія 103.17, «ЗІР»[1], ІПК від 17.04.2018 р. №1674/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК, від 25.05.2018 р. №2330/ІПК/20-40-13-11-11, від 10.05.2018 р. №2065/ІПК/20-40-13-11-11).

Такої позиції притримували податківці й до 01.01.2017 р. (див. «ЗІР»[2]).

Своє бачення щодо необхідності застосування Норм №43 саме ФОП ми писали тут.

Звичайно ж, виникає питання щодо підтвердження факту використання ПММ у госпдіяльності ФОП. На це питання податківці відповідають (щоправда, для ФОП-"загальносистемників"[3]):  ФОП на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат вартість використаних ПММ після одержання доходу, який безпосередньо пов’язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема, угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів тощо (підкатегорія 104.05, «ЗІР»[4]).

З однієї сторони тішить те, що податківці у відповіді говорять «тощо», адже ТТН складають перевізники, а ось використання ПММ просто для госпдіяльності – підтверджується подорожнім листом. З іншої сторони, насторожує те, що у всіх відомих роз’ясненнях податківці дозволяють відображати податковий кредит з купівлі ПММ тільки перевізникам, тільки з вантажних автомобілів.

До речі, й суди погоджуються, що ФОП має право на податковий кредит з купівлі ПММ (ухвала ВАСУ від 06.09.2016 р. № К/800/17168/15, постанова Окружного адмінсуду м. Києва від 16.01.2015 р. у справі № 826/16826/145).

Для справедливості варто зазначити, що позитивні рішення судів здебільшого стосуються саме вантажних автомобілів. Довести використання легкового авто виключно для госпдіяльності складніше. Адже розуміємо, що дане авто буде частково використовуватися як ФОП – для доставки товару, так і самою фізособою – для поїздок для власних особистих цілей. А документально підтвердити розмежування, що, наприклад, 10 км було витрачено саме на доставку, а 60 км на особисті цілі – складно. Оскільки фізособа та ФОП – одна й та ж особа. І довести, що всі оформленні документи (зокрема, подорожній лист) ФОПом будуть відповідати дійсності буде важко.

Втім, вважаємо, що якщо документально все обґрунтувати, то все ж можна відстояти право на ПК з ПДВ (й, відповідно, відшкодування ПДВ). Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом (п. 1 ст. 320 ЦКУ). Тому оформляти якихось договорів та актів приймання-передачі, вважаємо, що не потрібно. Радимо використання авто оформити в розпорядчому акті – наказ ФОП для забезпечення доставки товарів покупцям відповідно до умов договору із покупцями за допомогою власного автомобіля. Що стосується договору – то радимо прописати умови про доставку товару самим ФОП-продавцем (або в окремих письмових договорам, або на сайті (як оферту). Саме витрачання палива (кількість палива до поїздки, після поїздки, скільки км авто проїхало, куди був доставлений товар) слід детально зазначати у подорожньому листі. Детально про подорожній лист ми писали тут та тут.

Радимо ФОП обов’язково отримати ІПК із даної ситуації, адже повторимося, з огляду на наявні консультації, – податківці дозволяють ПК саме перевізникам і саме на вантажні авто.

 


[1] Чи має право ФОП, платник ПДВ, що здійснює вантажні перевезення, на формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні ПММ та отриманні послуг з ремонту вантажних автомобілів, якщо цей автомобіль оформлено на дану фізичну особу або не є його власністю?

[2] Діяло до 01.01.2017 Чи має право ФОП - платник ПДВ, що здійснює вантажні перевезення, на формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні ПММ та отриманні послуг з ремонту вантажних автомобілів, якщо цей автомобіль оформлено на дану ФО (без позначки СПД) або не є його власністю?

[3] Адже це питання цікаве не тільки зі сторони ПДВ, а й витрат. Вважаємо, що ФОП-"єдинники" можуть ним скористатися для ПДВ.

[4] Чи включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування витрати на придбання ПММ та якими документами можна підтвердити факт використання?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024917
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248955
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433