• Посилання скопійовано

Житлово-комунальне господарство – «єдинник»: як оподатковувати?

ЖКГ - платник ІІІ групи ЄП, неплатник ПДВ. Чи включаються до доходу суми сплачені за водопостачання, електроенергію тощо? Які податкові наслідки у разі перевищення суми доходу в 5 млн грн? Як оподатковуються ПДВ отримані комунальні платежі?

Дохід платника ЄП

Згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП - юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, податківці неодноразово наголошували (зокрема, тут), що доходом обслуговуючого кооперативу в статусі платника єдиного податку вважатиметься будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) без зменшення на суми, які сплачуватимуться субпідрядникам – виконавцям комунальних послуг (суб'єктам господарювання, які надають комунальні послуги споживачам відповідно до умов договорів).

Аналогічна позиція у них і щодо сплати компенсації комунальних послуг, що здійснюється орендарем орендодавцю платнику ЄП.

Таким чином, вважаємо, що до доходу ЖКГ повинна потрапити вся сума надходжень (в тому числі, і компенсації комунальних послуг).

 

Наслідки перевищення доходу в 5 млн грн

Про наслідки перевищення суми річного доходу ЮО - платником ЄП ІІІ групи обсягу доходу в 5 млн грн ми детально писали тут.

Зокрема:

  • до суми перевищення граничного обсягу застосовуються ставки 6% (оскільки підприємство не є платником ПДВ);
  • з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення необхідно перейти на загальну систему оподаткування;
  • не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування, необхідно подати заяву щодо реєстрації платником ПДВ (пп. 183.4 ПКУ).

 

ПДВ

Перш за все, зауважимо, що у разі надання житлово-комунальних послуг, такі послуги оподатковуються за ставкою 20%, а дата виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту визначається за касовим методом (про це тут або тут).

При цьому, на нашу думку, до бази оподаткування ПДВ господарства потрапить як сума наданих послуг ЖКГ, так і сума компенсації за послуг з надання електроенергії, водопостачання тощо. Чіткого роз’яснення від податківців щодо цього питання, на жаль, не має.

На підтвердження такої позиції може бути підхід податківців до оподаткування суми компенсації комунальних послуг, яку отримує орендодавець від орендаря (роз’яснення ДФС -  тут). Зокрема, її підхід ґрунтується на тому, що згідно з пп. 188.1 ПКУ базою оподаткування ПДВ є договірна вартість наданих послуг. Своєю чергою, до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості послуг.

Окрім цього, аналогічний висновок з цього питання можна зробити і при аналізі пп. 187.10 ПКУ (зокрема, яким і передбачено застосовування касового методу). Як було зазначено вище, касовий метод застосовують і житлово-експлуатаційним контори, які здійснюють збір коштів від покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям - надавачам послуг у рахунок компенсації їх вартості.

Таким чином, базою оподаткування ПДВ для ЖКГ буде як сума отриманих житлово-комунальних послуг, так і сума компенсації вартості електроенергії, водопостачання та інше.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202434
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202460
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427