• Посилання скопійовано

У ТТН зазначено юрадресу замість адреси пункту розвантаження: чи є це помилкою?

Для прийняття рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН подано документи, які підтверджують реальність операції. Проте у ТТН вказано юрадресу замість адреси пункту розвантаження. Чи є це помилкою та як її виправити?

Хоча у переліку документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН не має згадки про ТТН, податківці все ж беруть до уваги інформацію із такого документу. Згідно з п. 14 Порядку №117 перелік документів включає, зокрема, первинні документи щодо постачання/придбання товарів. Тому під час перевірок податківці упереджено відносяться щодо зазначеної інформації у товарно-транспортній накладній.

Хоча зауважимо, що ТТН не може вважатися первинним документом для підтвердження послуги перевезення в світлі Закону про бухоблік та ПКУ. Проте цей документ підтверджує реальність операції перевезення і є одним із додаткових документів здійснення госпоперації.

Отже, основним документом на перевезення вантажів є ТТН, форму якої наведено в додатку 7 до Правил №363. Відповідно до п. 11.1 Порядку №363, ТТН може оформлюватися суб’єктом господарювання без дотримання форми, наведеної в додатку 7, за умови наявності в ній, зокрема, інформації про пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси.

Податківці здійснюють відпрацювання ризикових контрагентів, фінансово-господарських операції з зазначеними контрагентами, щодо умов перевезення, пунктів навантаження та пунктів доставки, водіїв, які здійснювали перевезення та самих власників транспортних засобів, ІТС «Податковий блок», АІС «Митниця» та іншими наявними базами даних. Тому у випадку розбіжностей даних, це слугує належною доказовою базою для визнання операцій з перевезення не реальними. У випадку будь яких розбіжностей податківцями це сприймається як документування без фактичного здійснення операцій (див. тут).

Отже, ТТН підтверджує реальність операції перевезення і є одним із додаткових документів здійснення госпоперації (про це говорять й самі податківці у ІПК від 17.04.2019 р. № 1637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Наприклад, у "ЗІР" (підкатегорія 102.02) податківці вважають, що покупець при визначенні фінрезультату до оподаткування відповідно до правил бухобліку не має підстав для врахування вартості послуг з перевезення вантажу при формуванні собівартості придбаних та реалізованих товарів, у разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання таких послуг, у тому числі, ТТН.

ТТН складається Замовником і виписується в кількості не менше чотирьох екземплярів (після набрання чинності наказом Мінінфраструктури №413 у трьох примірниках). Замовник - це вантажовідправник або вантажоодержувач, який уклав з перевізником договір про перевезення вантажів. За умовами запитання, замовником є вантажовідправник — постачальник товару. І ця особа засвідчує всі екземпляри ТТН підписом.

У випадку допущеної помилки, вважаємо, що виправити потрібно всі екземпляри складених ТТН. І рекомендуємо це зробити коректурним способом. Згідно з пп. 4.2 Положення №88 неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, аби можна було прочитати виправлене.

Тому з метою прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН платник податків може подати письмові пояснення, а також виправлену ТТН для уникнення ознак неможливості здійснення операції з постачання товарів, неправильні дані, про які зазначено у помилковій ТТН.

Платник ПДВ має право подати письмові пояснення та копії документів до ДФС в електронній формі протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання (п. 15  Порядку №117). Тому будьте уважними при заповненні товарно-транспортних накладних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217