• Посилання скопійовано

При прийнятті товарів від постачальника виявлено розбіжність асортименту з даними накладної: як оформити?

При прийманні товару від постачальника виникають розбіжності щодо кількості та ваги. Постачальник пропонує складати акт невідповідності на вагу чи кількість товару, що приймається на місці відвантаження. Чи правильно це? Як складати податкову накладну при таких розбіжностях?

Відповідно до п. 3.7 Методрекомендацій №2, якщо при оприбуткуванні запасів виявлено невідповідність якості та кількості запасів даним супроводжувальних документів, то складається акт про приймання матеріалів за участю матеріально відповідальної особи та представника відправника (постачальника) або представника незацікавленої організації.

Такий акт разом з видатковою накладною підтверджують фактичний асортимент переданих товарів. При цьому ми не радимо у видатковій накладній робити виправлення або викреслення, а замість цього варто додати до форми накладної додаткові графи, у яких зазначається або відхилення фактичних показників від показників накладної, або фактичні показники.

Наприклад, таблична форма накладної може бути такою – із зазначенням фактичних показників:

 

Найменування товару

Одиниця виміру

Кількість

Ціна

Сума

Фактично відвантажено і прийнято

Кількість

Ціна

Сума

 

 

 

 

 

 

 

 

Після заповнення всіх рядків первісні і фактичні показники підсумовуються, і господарська операція з прийому-передачі товару обліковується за фактичними показниками. До такої накладної обов’язково слід додати акт невідповідності товарів.

Щодо податкової накладної, то ми вважаємо, що можливі два варіанти складання ПН:

  1. Складання ПН на первісний асортимент товару, що зазначений у видатковій накладній, та складання РК до такої ПН тією ж датою, до якого включаються коригування за актом невідповідності;
  2. Складання ПН на фактичний асортимент переданих і прийнятих товарів – на підставі скоригованих даних, підтверджених видатковою накладною та актом невідповідності. У цьому випадку немає необхідності складати РК.

ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що податкова накладна повинна містити ідентичні показники (номенклатура товарів/послуг продавця, одиниця виміру товару/послуги, кількість, ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ)  тим, що зазначені в первинних документах в частині, що оплачена контрагентом-покупцем.

На нашу думку, при застосуванні модифікованої форми видаткової накладної у комплекті з актом невідповідності, та при складанні ПН за другим варіанту ці умови виконуються, адже ПН буде відповідати фактичним показникам, зазначеним у видатковій накладній.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024786
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428