• Посилання скопійовано

Списання ТМЦ на сертифікацію та контрольні випробування: що з оподаткуванням?

Як оподатковуються операції списання ТМЦ продукції власного виробництва (на відбір для сертифікаційних і контрольних випробувань, роздача рекламних зразків). Як підтвердити їх використання у зв’язку із госпдіяльністю підприємства?

Сертифікаційні  та контрольні випробування

Бухоблік

Витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції, робіт, послуг безпосередньо прямують до загальновиробничих витрат на підставі п. 15.7 П(С)БО 16. Вважаємо, що витрати у вигляді ТМЦ, які списуються на сертифікаційні  та контрольні випробування, є витратами технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції, а отже, такі витрати мають потрапити на рахунок 91 за правилами П(С)БО 16.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При списанні ТМЦ, придбаних у резидентів, податкових різниць не виникає, однак витрати і доходи, визнані через зазначену операцію, вплинули на формування фінрезультату. А отже, і на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

 

ПДВ

Про включення цих витрат до загальновиробничих не раз зазначали колись і податківці (див. лист від 30.05.2014 р. №10316/5/99-99-19-02-02-16). А оскільки такі витрати пов’язані із госпдіяльністю, тобто із отриманням доходу від продажу відповідної продукції, то, вважаємо, що коригувати ПК не потрібно при списанні ТМЦ на сертифікаційні  та контрольні випробування. Більше того, такі витрати частково потрапляють до собівартості реалізованої продукції за правилами П(С)БО 16. Документальним підтвердженням віднесення таких витрат до загальновиробничих із наступним їх розподілом є наказ про облікову політику.

 

Роздача рекламних зразків

Про оподаткування податком на прибуток, ПДВ та відображення в обліку, а також документальне підтвердження витрат із госпдіяльністю при роздачі рекламних зразків ми писали тут (в частині зразків документів), тут та тут>> 

Якщо підприємство бажає керуватися роз’ясненням податківців у ІПК від 06.08.2018 р. №3441/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, то те, що роздані рекламні зразки мають віднестися саме до собівартості реалізації готової продукції (див. також  ІПК ДФС у м. Києві від 21.09.2017 р. №2017/ІПК/26-15-12-01-18) слід зазначати/внести зміни у наказі про облікову політику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219