• Посилання скопійовано

Ремонт іноземного судна в акваторії українського порту: чи оподатковувати ПДВ?

Підприємство надало послуги (ремонтні роботи) на борту судна іноземної держави за зовнішньоекономічним контрактом. Чи будуть такі послуги об'єктом оподаткування ПДВ?

Відповідно до п. 7 Порядку № 308 митні формальності відносно суден закордонного плавання і товарів, що переміщуються ними через митний кордон України, здійснюються митницею біля причалів, в акваторіях портів або на місці якірної стоянки на рейді. Митний контроль в акваторіях портів чи на місці якірної стоянки на рейді здійснюється за погодженням з органом охорони державного кордону.

Згідно з п. 5 цього ж Порядку місце стоянки суден закордонного плавання, посадки й висадки пасажирів визначається адміністрацією порту за погодженням з митницею та органом охорони державного кордону.

Як зазначено у ст. 10 МКУ, межі митної території України є митним кордоном України. Митний кордон України збігається з державним кордоном України, крім меж штучних островів, установок і споруд, створених у виключній (морській) економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України. Межі території зазначених островів, установок і споруд становлять митний кордон України.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про Державний  кордон  України» державний кордон,  якщо   інше    не    передбачено міжнародними договорами України, встановлюється, зокрема, на морі по зовнішній межі територіального моря України.

Згідно з ст. 5 «Про Державний  кордон  України» до територіального моря України належать  прибережні  морські води шириною 12 морських миль, відлічуваних від лінії  найбільшого відпливу як на материку, так і на островах, що  належать  Україні, або від прямих вихідних ліній,  які  з'єднують  відповідні  точки. Географічні координати цих точок затверджуються  в  порядку,  який встановлюється Кабінетом Міністрів  України.  В  окремих  випадках інша ширина  територіального  моря  України  може  встановлюватись міжнародними договорами України, а  при  відсутності  договорів  - відповідно  до  загальновизнаних  принципів  і  норм  міжнародного права.

Виходячи з цих норм, іноземне судно, яке знаходиться у межах територіального моря України, перебуває на митній території України.

Щодо виконання ремонтних робіт на борту іноземного судна, яке перебуває на митній території України, податківці вважають, що такі роботи є об’єктом оподаткування ПДВ. У листі ДФС від 10.11.2017 р. № 2583/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вони стверджують, що  постачання послуг, пов’язаних з рухомим майном, а саме ремонт судна, у тому числі, яке належить нерезиденту, здійснюється платником ПДВ на митній території України, то такі послуги підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.

Отже, податківці не виокремлюють межі іноземного  судна з митної території України, і вважають, що борт такого судна є митною територією України.

Автору не вдалося знайти інших консультацій ДФС, крім вищенаведеної. Тож для впевненості в актуальній позиції податківців з цього питання радимо звернутися до них за наданням індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.202496
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202424
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202464
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241471