• Посилання скопійовано

Переуступка вимоги боргу: як виписувати ПН та РК?

ФОП пропонує переуступити право вимоги боргу підприємству «Б» (платнику ПДВ), а підприємство «А» хоче переуступити свій борг підприємству «В» (платнику ПДВ). Які податкові наслідки з ПДВ для кожного учасника таких операцій?

Запитання:

ФОП перерахував аванс підприємству «А», яке зареєструвало ПН. На дату сплати авансу ФОП був платником ПДВ та скористався податковим кредитом. Поставки товару не було. Тепер підприємство «А» хоче повернути аванс ФОП та отримати коригування ПН, але ФОП вже анульований як платник ПДВ. ФОП пропонує переуступити право вимоги боргу підприємству «Б» (платнику ПДВ), а підприємство «А» хоче переуступити свій борг підприємству «В» (платнику ПДВ). Які дії підприємства «Б» при отриманні грошей? Які наслідки укладення договору переуступки боргу для ФОП? Які дії Підприємства «В», якщо воно не повертатиме аванс, а поставить товар на цю суму? Які дії підприємства «А», якщо буде поставлено товар на цю суму, а не повернуто гроші?

 

Відповідь:

Відповідно до абз. 2 пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями (вимогами), за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об'єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у т.ч. компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Відступлення права вимоги в пп. 14.1.255 ПКУ визначено як операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

У постачальника при отриманні попередньої (авансової) оплати виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ, на суму яких він зобов'язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН. Така ПН є підставою для боржника для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Операція з уступки постачальником (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору в обмін на грошові кошти, відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у первинного кредитора.

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

При здійсненні операцій з уступки права вимоги не виникає жодної з обставин, перерахованих у п. 192.1 ПКУ (зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг),  а отже, відсутні підстави для складання РК до ПН, складеної на дату настання «першої події» операції.

Перерахування постачальником коштів, отриманих від первинного кредитора як авансу, новому кредитору не є поверненням постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг покупцю/отримувачу (первинному кредитору), тому підстави для коригування сум податкових зобов'язань у такого постачальника відсутні.

ДФС в ІПК від 20.04.2018 р. №1732/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та ДФС у м. Києві в ІПК від 30.11.2018 р. №5032/ІПК/26-15-12-01-18 повідомляють, що операція з уступки покупцем (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору не спричиняє податкових наслідків з ПДВ для постачальника. Постачальник (боржник) на дату заміни кредитора у зобов'язанні не коригує податкові зобов'язання з ПДВ, визначені на дату отримання ним попередньої (авансової) оплати, оскільки у нього відсутні законодавчо визначені підстави для такого коригування, та не складає ПН на нового кредитора, оскільки ПН вже складена на дату «першої події» операції (отримання авансу).

ДФС в ІПК від 26.07.2018 р. №3273/6/99-99-15-03-02-15/ІПК також повідомляє, що укладення договору переведення боргу не призводить до податкових наслідків з ПДВ, оскільки за ним передається зобов'язання, яке не є товаром чи послугами.

За операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов'язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію.

Новий кредитор на дату уступки йому постачальником (первинним кредитором) права вимоги до боржника не формує податковий кредит з ПДВ на суму такого відступленого права вимоги, а на дату отримання боргу від боржника – не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ.

Щодо участі ФОП – платника єдиного податку в операції переведення вимоги боргу ДФС у Запорізькій області в ІПК від 09.10.2018 р. №4341/ІПК/08-01-12-04-11 повідомляє, що відповідно до п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку першої – третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Якщо згідно з договором, за яким підприємство відступає новому кредитору право вимоги боргу, був передбачений розрахунок у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), та у разі визначення компенсації за відступлення права вимоги боргу також у грошовій формі, то така господарська операція не суперечить умовам перебування ТОВ на спрощеній системі оподаткування.

Отже, за операціями відступлення права вимоги чи переведення боргу складання ПН та РК не передбачено.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024271
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202437
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202468
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427