• Посилання скопійовано

Переуступка договору фінансової оренди: які наслідки з ПДВ?

Підприємство отримало легковий автомобіль у фінансову оренду (отримало ПК з ПДВ). У 2019 році прийнято рішення про переуступку залишку зобов’язань фінансової оренди іншому підприємству. Які наслідки з ПДВ?

Фінансова оренда (лізинг) - оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов'язаних з правом користування та володіння активом. Відповідно до пп. "а" і "б" п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів чи послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Водночас, згідно з пп. 14.1.255 ПКУ, відступлення права вимоги - операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

При цьому, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 ЦКУ).

Тобто в цьому випадку необхідно зважати на умови договору переуступки. Якщо за ним до нового лізингоодержувача переходить як обов’язок сплачувати лізингові платежі, так і право власності на автомобіль (об’єкт фінансового лізингу), то така операція прирівнюється до постачання такого автомобіля.

Отже, в такому випадку, постачальник (первинний лізингоодержувач) повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну. Така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є підставою для боржника (нового лізингоодержувача) для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Звертаємо увагу, що при уступці постачальником (первинним лізингоодержувачем) права вимоги новому лізингоодержувачу податковий кредит, сформований на дату фактичного отримання об’єкту фінансового лізингу (транспортного засобу) від лізингодавця, не коригується.

 

База оподаткування

Податківці у ІПК від 14.03.2017 р. №5331/10/26-15-12-01-18 доволі розмито зазначили, що у аналогічній ситуації, у первинного лізингоодержувача база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни) згідно з п. 188.1 ПКУ.

У п. 188.1 ПКУ зазначено, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому, до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Якщо за договором переуступки права вимоги, новий боржник отримує у власність автомобіль взамін на обов’язок із сплати подальших лізингових платежів, то вважаємо, що така залишкова сума заборгованості і буде базою оподаткування ПДВ.

Окрім цього договором про переуступку права вимоги може бути передбачено додаткову компенсацію первинному лізингоодержувачу, яка, на нашу думку, також включається до бази оподаткування ПДВ. Проте звертаємо увагу, що така визначена база оподаткування не повинна бути нижчою за балансову (залишкову) вартість такого автомобіля за даними бухобліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024919
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248955
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433