• Посилання скопійовано

Постачання санаторно-курортних послуг потерпілим від нещасного випадку на виробництві: коли виникають ПЗ з ПДВ?

Чи можна постачання послуг з санаторно-курортного лікування потерпілим від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання вважати постачанням з оплатою за рахунок бюджетних коштів, якщо ці кошти надходять від Управління виконавчої дирекції ФСС?

Запитання:

ТОВ укладає тристоронні договори «Про відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання». Сторонами договору є потерпілий від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання (далі – Замовник), Управління виконавчої дирекції ФССУ (далі – Орган Фонду) та Товариство (далі – Виконавець).

Предмет договору – послуги з санаторно-курортного лікування. Згідно з умовами договору, Замовник забезпечується санаторно-курортним лікуванням згідно з постановою ФСС №33. Вартість послуг із санаторно-курортного лікування зазначається окремо в кожному договорі і може включати ПДВ або бути без ПДВ (в залежності від статусу виконавця). Послуги оплачуються Органом Фонду після їх надання, що підтверджується актом, підписаним Замовником. Кошти надходять на поточний рахунок Товариства з поточного рахунку Управління виконавчої дирекції ФСС в ГУДКСУ, який вказаний в Договорі.

1. Чи можна таке постачання послуг з санаторно-курортного лікування вважати постачанням з оплатою за рахунок бюджетних коштів?

2. Яким пунктом ПКУ (187.7 чи 187.1) слід керуватися для визначення дати виникнення ПЗ з ПДВ при наданні послуг з санаторно-курортного лікування?

 

Відповідь:

Дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ

По-перше, у пп. 187.7 ПКУ зазначено, що датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата їх зарахування на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Порядок відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання наведено у додатку 1 до постанови ФСС №33.

Відповідно до п. 2 Порядку №33 відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам в межах граничних розмірів витрат здійснюється виконавчою дирекцією ФСС, управліннями в Автономній Республіці Крим,  містах Києві та Севастополі, відділеннями управлінь виконавчої дирекції ФСС, які мають статус відокремлених підрозділів (якщо положеннями відокремлених підрозділів та/або довіреністю їм надано право на укладання договорів), за рахунок та в межах коштів, передбачених у бюджеті ФСС, кошторисів відповідних Органів Фонду та в межах фінансових можливостей Фонду на ці цілі, шляхом відшкодування вартості санаторно-курортного лікування шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам, з якими укладено відповідні договори.

Орган Фонду відшкодовує санаторно-курортному закладу вартість фактично наданих санаторно-курортних послуг (ліжко-днів) для відповідної категорії потерпілого та супроводжуючої особи (за наявності) після опрацювання Органом Фонду наданих санаторно-курортним закладом документів, зазначених у п. 18 Порядку №33, та підписання акта приймання-передачі наданих послуг з санаторно-курортного лікування (п. 19 Порядку №33).

Згідно з п. 2 ст. 4 Закону № 1105 Фонд є некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту, який затверджується його правлінням.

При цьому в п. 4 цієї статті встановлено, що кошти Фонду не включаються до складу Держбюджету України та використовуються тільки за цільовим призначенням.

До коштів Фонду застосовується казначейська форма обслуговування в порядку, передбаченому для обслуговування Держбюджету України.

Виходячи з викладеного, немає підстав вважати оплату санаторно-курортних послуг за рахунок коштів Фонду бюджетними коштами.

Отже, в ситуації, яка розглядається, норми пп. 187.7 ПКУ не застосовуються. Тому при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН на підставі вимог пп. 187.1 та 201.10 ПКУ.

 

Звільнення від ПДВ операції з продажу путівок на санаторно-курортне лікування на території України для осіб з інвалідністю

Відповідно до пп. 197.1.6 ПКУ звільняється від оподаткування ПДВ постачання реабілітаційних послуг інвалідам, дітям-інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізосіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону №1105 потерпілому, який став особою з інвалідністю, періодично, але не рідше одного разу на три роки, а особам з інвалідністю І групи щорічно безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування. У разі самостійного придбання путівки її вартість компенсує ФСС у розмірі, встановленому правлінням Фонду. На виконання цієї норми затверджено Порядок №33.

Тому скоріш за все, за умовами запитання Замовник є особою з інвалідністю і операція з надання йому путівки звільняється від оподаткування ПДВ.

Податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, також підлягають реєстрації в ЄРПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243851
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024250