• Посилання скопійовано

Безоплатне отримання ОЗ у «єдинника» IV групи: що з ПДВ?

Платник єдиного податку IV групи (сільгосптоваровиробник) отримав безоплатно основний засіб, залишкова вартість якого дорівнює нулю. Із консультацій відомо, що оприбутковати основний засіб в господарстві потрібно за справедливою вартістю. Чи потрібно нараховувати ПДВ?

Документування

У разі безоплатного отримання ОЗ підприємство повинне одержати від постачальника накладну або акт приймання-передачі (довільної форми).

Як визначено наказом Мінстату №352, підприємство-постачальник під час безоплатної передачі ОЗ повинно виписати Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів за ф. №ОЗ-1). Один примірник цього акта має отримати підприємство, яке безоплатно отримує ОЗ. Але на практиці під час передачі таких активів найчастіше оформляють саме накладні або акти приймання-передачі (довільної форми).

Про те, за якою вартістю оприбуткувати безоплатно отримане ОЗ, ми писали тут>> 

 

ПДВ

Право на віднесення сум ПДВ до ПК виникає у платника ПДВ у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів, у т. ч. у разі їх ввезення на митну територію України (п. 198.1 ПКУ).

За п. 198.3 ПКУ, ПК з ПДВ визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вищої від рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ. Складається такий ПК із сум ПДВ, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності платника податку;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у т. ч. інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), зокрема, при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності платника податку.

При цьому датою виникнення права платника на ПК з ПДВ буде (п. 198.2 ПКУ):

  • або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;
  • або дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Право на нарахування ПК виникає незалежно від того, чи почали такі товари/послуги та ОЗ використовуватися в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

У випадку з безоплатним отриманням ОЗ немає факту їх придбання або виготовлення. А отже, не виконуються умови п. 198.3 ПКУ. Тому, отримуючи безоплатний товар, підприємство не має права на ПК з ПДВ за такою операцією.

Але якщо ОЗ було безоплатно отримано від нерезидента та ввезено на територію України, то право на ПК з ПДВ в одержувача є — в сумі ПДВ, сплаченого під час розмитнення - на підставі абз. «ґ» п. 198.1 ПКУ.

Податкові зобов’язання з ПДВ при безоплатному отриманні ОЗ не нараховуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428