• Посилання скопійовано

Податкова накладна помилково складена на неплатника ПДВ: як скласти РК?

Як скласти РК до ПН, складеної на неплатника ПДВ, якщо покупець виявився платником ПДВ? Чи є штраф за невчасну реєстрацію таких ПН та РК в ЄРПН?

Згідно з Порядком №1246 операційний день - частина дня, протягом якої здійснюються прийняття від платників податку податкових накладних та/або розрахунків коригування та реєстрація або зупинення реєстрації. За п. 3 Порядку №1246 операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. 

Нагадаємо, реєстрація ПН та/або РК у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для ПН та РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН та РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

У разі порушення строків реєстрації застосовуються штрафні санкції згідно з ПКУ за ст. 120-1 ПКУ.

У випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, складається РК.

За позицією податківців (див. ІПК від 25.04.2018 р. №1855/6/99-99-12-02-01-15/ІПК), помилкові ПН, а за ними РК, що зареєстровані з порушенням термінів, незважаючи на те, що це помилкові ПН та анулюючі РК, є підставою для застосування штрафних санкцій за п. 120-1.1 ПКУ. Пояснюється це тим, що у ст. 120-1 ПКУ не має виключень щодо помилкових ПН та РК. 

Помилкові ПН та РК не підлягають відображенню в декларації з ПДВ (додатково див.  «ЗІР» (підкатегорія 101.23)), адже вони складені без факту здійснення госпоперації (див. ІПК від 29.12.2017 р. №3225/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). 

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік показників, пов'язаних з визначенням податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених документально.

А якщо операція відсутня, то чому повинні застосовуватись штрафи до невчасної реєстрації РК у ЄРПН?! На відміну від ПН, складеної на платника ПДВ та зареєстрованої із запізненням, (у цьому випадку факт порушення насправді є) дійсно виникають підстави для штрафів за п. 120-1 ПКУ

Для того, щоб захистити себе, можна спробувати довести, що операції за ПН та складеним РК, є помилковими, а точніше фіктивними. І в інтересах платника повідомити про це податківців відразу у звітному періоді складання таких документів, оскільки ЄРПН не розрізняє, які ПН є справжніми, а які помилковими. Аргументом на захист можуть служити:

  • підтверджувальні документи про статус покупця-платника ПДВ;
  • можна скористатися інформацією із електронного кабінету платника. Зокрема, даними реєстру платників ПДВ, і повідомити, що покупець є платником ПДВ, а ПН складено на неплатника, і таку помилку виправлено через РК до помилкової ПН;
  • крім того, за п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів/послуг на митній території України, за помилковою ПН постачання відсутнє.

Зауважимо, що на практиці дійсно включають до декларації з ПДВ помилкові ПН та РК. Робиться це з метою компенсації суми регліміту та показника ∑Перевищ.

У системі електронного адміністрування РК проводяться у періоді, у якому він складений. Якщо РК подано на реєстрацію із запізненням, тоді у періоді подання на реєстрацію. Показник ∑Перевищ розраховується ДФС автоматично після прийняття звітності від платника ПДВ.

Після реєстрації РК в ЄРПН в СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, в якому було складено такий РК, та розрахункової суми ∑Накл з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких ПН та/або РК.

При складанні РК до ПН, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., графа 14 розділу Б не заповнюється у тих рядках, до яких відповідні показники податкової накладної переносяться зі знаком «-» (виводяться в «0»).

З 01.12.2018 р. враховуючи зміни до форми РК у розділі Б, передбачено новий показник «Код причини коригування», який вказується у графі 2.1 розділу Б (до внесення змін причина коригування зазначалася у текстовому вигляді). 

Перелік кодів причин коригування, які можуть бути зазначені у графі 2.1 розділу Б розрахунку коригування «Код причини», та їх значення наведено в таблиці 1 та розміщено на офіційному веб-порталі ДФС.

За ситуацією, яка розглядається, застосовується умовний код причини коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024291
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202469
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427