• Посилання скопійовано

Як скласти РК на зайво складені ПН на послуги в період з жовтня до грудня?

Під час річної інвентаризації щодо дебіторської та кредиторської заборгованостей було виявлено факт надмірно складених ПН на послуги в період з жовтня до грудня включно. Як скласти РК на такі ПН? Яким документом підтвердити, що надмірно виписані ПН виявлені в січні, аби уникнути штрафів?

З метою такого коригування продавець (постачальник) має самостійно визначити, яка з кількох складених ним податкових накладних на одну й ту ж операцію є правильною, а які є зайво складеними.

При цьому один розрахунок коригування можна скласти лише до однієї зайво складеної ПН.

Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів/послуг складено декілька ПН, то РК, особливості складання яких визначені у п. 24 Порядку №1307, складаються окремо до кожної податкової накладної, яка визначена платником як зайво складена, у т. ч. і до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю), у такому порядку:

  • у верхній лівій частині РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20, при цьому позначка «Х» не проставляється;
  • у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН;
  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» РК зазначаються дані щодо ПН, правильно складеної та зареєстрованої в ЄРПН;
  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних РК до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна» РК зазначаються дані щодо РК, складеного до зайво складеної ПН, яка зареєстрована в ЄРПН. Зазначене поле не заповнюється, якщо такий РК не складався.

У разі складання РК з типом причини «20» до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН, до якої раніше не складався РК, він підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем), який був зазначений у ПН, що коригується, крім випадків, передбачених Порядком №1307.

У разі складання РК з типом причини «20» до ПН, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН, до якої раніше було складено РК, він підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем) з урахуванням таких особливостей:

  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна» такого РК зазначаються дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН РК до зайво складеної ПН на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН;
  • графи з 1 по 15 розд. Б такого РК та рядки розд. А не заповнюються.

У результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів/послуг в ЄРПН має залишитися одна ПН. Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів/послуг не залишиться жодної ПН.

Особливості складання розрахунків коригування до зареєстрованих в ЄРПН зайво складених ПН викладені в п. 4.6 листа ДФС від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2915
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2913
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242391
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207