• Посилання скопійовано

Як в податковій накладній за щоденними підсумками заповнити номенклатуру проданого товару?

Чи можливо у графі «Опис (номенклатура)» ПН одним найменуванням зазначити загальну суму послуг за день чи необхідно окремим рядком зазначати кожну послугу?

Запитання:

Чи можливо у графі «Опис (номенклатура)» ПН одним найменуванням (наприклад, лабораторні послуги) зазначити загальну суму за день, чи необхідно кожним окремим рядком зазначати кожну послугу? У Z-звіті інформації за кожним запрограмованим кодом товару (послуги) із зазначенням його найменування реалізованої кількості немає, є лише загальна сума. Номенклатуру, кількість і суму можна отримати лише за звітом (наприклад, за артикулам). У Z-звіті за день близько 300 найменувань послуг та всі вони мають однаковий УКТ ЗЕД.

 

Відповідь:

Відповідно до п. 201.4 ПКУ та п. 14 Порядку №1307 податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо вона не була складена на ці операції) у разі:

  • здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);
  • виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику ПДВ за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;
  • надання платнику ПДВ касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого ПДВ (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

В п. 8 та 12 Порядку №1307 встановлено, що у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник ПДВ, та складання ПН за щоденним підсумком операцій, у таких ПН зазначається:

  • у верхній лівій частині таких ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «11 - Складена за щоденними підсумками операцій»;
  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

ДФС у листі від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 повідомляє, що при складанні та реєстрації в ЄРПН ПН/РК, зокрема, за щоденними підсумками операцій, заповнення рядку «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» для отримувача (покупця) не передбачається. Однак, якщо цей рядок у вказаному випадку буде заповнений, це не вважатиметься помилкою, допущеною при складанні ПН.

Раніше ДФС у листах від 16.05.2016 р. №8255/5/99-99-15-03-02-16 та від 21.10.2016 р. №22779/6/99-99-15-03-02-15 дійсно повідомляла, що у разі здійснення роздрібної торгівлі товарами за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ) з використанням РРО суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками у складеній за щоденними підсумками операцій ПН зазначалися загальною сумою, що відповідала фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У разі, якщо до Z-звіту включено суму поставки платнику ПДВ, на таку операцію було складено окрему ПН, така сума поставки та відповідно сума ПДВ до зведеної ПН, складеної за щоденними підсумками операцій, не включається.

З 01.01.2017 р. було впроваджено обов'язкове заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг – коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП) при складанні ПН.

Відповідно до пп. «і» п. 201.1 ПКУ до обов’язкових реквізитів ПН відноситься код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП). Платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Нормами пп. 2 п. 16 Порядку №1307 передбачено, що:

  • у разі постачання товару заповнюється графа 3.1 ПН, в якій зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД;
  • у разі постачання послуги заповнюється графа 3.3 ПН, в якій зазначається код послуги згідно з ДКПП.

ДФС у листі від 02.03.2017 р. № 4344/6/99-99-15-03-02-15 повідомляє, що відповідно до пп. «е» п. 201.1 ПКУ одним із обов’язкових реквізитів, який зазначається у ПН, є опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг. При цьому обов’язковий реквізит «Номенклатура товарів/послуг» має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг.

У графі 2 ПН за щоденними підсумками операцій зазначається вся номенклатура поставлених протягом місяця товарів/послуг. Інформація про коди товарів згідно з УКТ ЗЕД та про коди послуг у таких податкових накладних (графи 3.1, 3.2 та 3.3) є обов’язковою для заповнення.

Кількість найменувань поставлених товарів у одній податковій накладній не може перевищувати 9'999 позицій (лист ДФС від 16.06.2017 р. №15731/7/99-99-15-03-02-17).

ДФС у Дніпропетровській області в ІПК від 14.06.2017 р. №629/ІПК/04-36-12-01-16 щодо зазначення номенклатури товарів, які мають ознаки однорідних та ідентичних, в графі 2 ПН, повідомляє, що номенклатура товару нерозривно пов'язана з зазначенням коду УКТ ЗЕД, а найменування послуги – з кодом такої послуги згідно з ДКПП.

Ідентичні товари (роботи, послуги) в пп. 14.1.80 ПКУ визначено як товари (роботи, послуги), що мають однакові характерні для них основні ознаки.

Однорідні (подібні) товари (роботи, послуги) – товари (роботи, послуги), що не є ідентичними, але мають схожі характеристики і складаються із схожих компонентів, у результаті чого виконують однакові функції порівняно з товарами, що оцінюються, та вважаються комерційно взаємозамінними (пп. 14.1.131 ПКУ).

У зв'язку з чим, номенклатура товарів чи послуг повинна відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання товарів або надання послуг.

Слід зазначити, що питання організації бухобліку на підприємстві перебувають у компетенції керівника (власника) підприємств у відповідності з чинним законодавством та установчими документами (п. 2 ст. 8 Закону про бухоблік).

Так, розпорядчий документ про облікову політику підприємства визначає, зокрема, методи оцінки вибуття запасів, періодичність визначення середньозваженої собівартості одиниці запасів, порядок обліку і розподілу транспортно-заготівельних витрат, ведення окремого субрахунку обліку транспортно-заготівельних витрат тощо (п. 2.1 Методичних рекомендаці №635).

У зв'язку з цим можливість об'єднання в однорідні групи товарів з різними найменуваннями, які підпадають під визначення ідентичних або однорідних, знаходиться в компетенції підприємства та повинно бути визначено відповідним наказом про його облікову політику.

Найбільший Instagram-канал для бухгалтерів в Україні

При цьому слід врахувати, що таку однорідність можна створювати, якщо зміна назви товару не призведе до зміни коду УКТ ЗЕД, послуги до зміни коду за ДКПП.

Таким чином, в даному випадку можна встановити та закріпити документально узагальнену номенклатуру «Лабораторні послуги», до якої включаються всі послуги, що мають однаковий код УКТ ЗЕД.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024651
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247744
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202427