• Посилання скопійовано

Чи буде податковий кредит за неоплаченим природним газом?

Чи має право підприємство на податковий кредит з ПДВ за зареєстрованою податковою накладною на постачання природнього газу у разі, якщо підприємство має заборгованість перед постачальником газу? Тобто, якщо податкова накладна була зареєстрована не за касовим методом, а на суму фактично поставленого газу?

Відповідно до п. 187.10 ПКУ платники податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, інші житлово-комунальні послуги, перелік яких визначений законом, послуги (роботи), вартість яких включається до складу плати за послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій чи послугу з управління багатоквартирним будинком, фізособам, бюджетним установам, незареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, управителям багатоквартирних будинків, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Касовий метод для цілей оподаткування ПДВ – це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (пп. 14.1.266 ПКУ).

Отже, касовим методом визначення податкового кредиту користуються самі постачальники природного газу і інші, зазначені в цьому пункті, суб’єкти господарювання.

Якщо підприємство входить до їх числа, то так, потрібно визначати податковий кредит саме за касовим методом. А отже, на товари і послуги, на які отримано податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, підприємство матиме право на податковий кредит лише після їх оплати – саме так працює касовий метод.

Якщо ж підприємства в цьому переліку немає, то слід визначати податковий кредит за звичайними правилами. Щодо інших товарів і послуг (де постачальник не застосовує касовий метод для визнання податкових зобов’язань) у підпиємства є право на податковий кредит за датою першої події – або оплати, або відвантаження товарів, надання послуг. Таке право має підтвердити податкова накладна або розрахунок коригування до неї, або інші документи за п. 201.11 ПКУ.

А ось якщо постачальник повинен застосовує касовий метод,  виникає питання, чому постачальник природного газу склав таку податкову накладну за першою подією – таке визнання ПЗ з ПДВ п. 187.10 ПКУ не передбачене.

Долю  неоплаченої дебіторської заборгованості ми аналізували тут. Оскільки окремих правил визначення ПЗ для платників з касовим методом у разі списання неоплаченої дебіторської заборгованості не встановлено, тому виходячи із норми п. 14.1.266 ПКУ у підприємства при списанні дебіторської заборгованості не виникає обов’язку нараховувати ПЗ. Хоча у податківців в «ЗІР» (категорія консультації 101.06) інша і фіскальна точка зору на цю проблему. Вони вважають, що списання простроченої дебіторської заборгованості за поставлені та не оплачені товари (послуги) з метою оподаткування ПДВ вважається іншим видом компенсації вартості поставлених товарів (послуг). Тому платник податку, який застосовує касовий метод визначення податкових зобов’язань, на дату списання простроченої дебіторської заборгованості за поставлені та не оплачені товари (послуги) повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за операцією з постачання таких товарів (послуг). Однак при цьому не зазначається відповіді, як має складатися податкова накладна на таке ПЗ, і чи дає вона право покупцю, особливо такому, який не застосовує касовий метод, на податковий кредит.

Не передбачено п. 187.10 ПКУ і право відмови від касового методу, адже в ньому не зазначено, що перелічені в ньому категорії СГ можуть застосовувати цей метод. Тобто, на думку автора, ця норма є обов’язковою для застосування, а складена таким постачальником податкова накладна на неоплачений природний газ (принаймні, до списання дебіторської заборгованості за нього) є помилковою і не дає права на податковий кредит. Втім, із цим питанням слід звернутися до постачальника і з’ясувати в нього, чим саме він керувався при складанні такої податкової накладної.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024896
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248775
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432