• Посилання скопійовано

Повернення передоплати через 1095 днів: як зареєструвати РК?

10.01.2015 р. підприємство сплатило передоплату та частково отримало товар. Остаточне постачання здійснено не було. Вирішено повернути частину передоплати. Однак покупець не може зареєструвати РК і через це відмовляється повернути кошти. Що буде з ПК та ПЗ з ПДВ у покупця та продавця?

Наразі така проблема існує. Проте, перш за все зазначимо, що в п. 192.1 ПКУ, який вимагає одночасного коригування ПЗ у продавця і ПК у покупця в разі повернення товарів або передоплати, немає згадки про строки давності для такого коригування.

При цьому строків давності щодо податкових накладних, до яких може бути складено такий РК, ПКУ не встановлено.

Проте податківці мають «альтернативну» думку і, зокрема, у ІПК від 13.11.2018 р. №4816/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що розрахунок коригування до податкової накладної здійснюється з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ. Найцікавіше те, що податківці у роз’ясненні посилаються на п. 6 Порядку №1246, у якому жодної згадки про строки складання (саме складання, а не реєстрації) РК немає. 

На жаль, оскільки алгоритм роботи ЄРПН розроблявся саме податківцями, то у ньому просто не закладено такої можливості, як реєстрація РК до ПН, за якими минув строк в 1095 днів. Тобто фактично законодавчо строки складання РК не обмежені, але програмно зареєструвати такий РК не вийде.

У даному випадку єдиним виходом для постачальника буде звернутися до суду і вже в судовому порядку вимагати від податківців реєстрації такого РК.

 

Податкові зобов'язання постачальника

Оскільки зареєструвати такий РК не вийде, то відповідно й права на зменшення ПЗ у постачальника немає!

Таким чином, податківці, позбавляючи права реєстрації РК до ПН, з дати складання яких минуло 1095 днів, позбавляють постачальника права на зменшення податкових зобов’язань.

 

Податковий кредит покупця

Проте незважаючи на те, що наразі зареєструвати такий РК не має можливості, це зовсім не дає права постачальнику не повертати підприємству отриману передоплату. Можливість або не можливість зареєструвати РК чи ПН не впливає на виконання сторонами обов’язків за укладеним договором.

Однак, зверніть увагу, що у разі, якщо постачальник поверне передоплату, навіть без складання і реєстрації РК, у покупця виникне обов’язок зменшення податкового кредиту з ПДВ (на підставі бухгалтерської довідки). Хоча офіс великих платників податку зазначав протилежну позицію, що в такому разі коригувати ПК покупцю без РК не потрібно. Та варто звернути увагу, що це лише роз’яснення податківців на сайті, яке не має законодавчої сили і у разі перевірки не врятує від відповідальності. Тому, якщо РК не буде зареєстровано, і покупець не забажає зменшувати ПЗ користуючись вищезазначеним роз’ясненням, то йому варто отримати від ДФС ІПК і діяти вже за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243571
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024238