• Посилання скопійовано

Як складати ПН за програмою «Доступні ліки»?

Підприємство є учасником програми «Доступні ліки». Кошти відшкодовує МЦПМСД (платник ПДВ). Підприємство звітується перед МЦПМСД два рази на місяць. Вартість ліків компенсується частково за рахунок споживача, частково за рахунок бюджетних коштів. Якою датою складати податкову накладну?

Згідно зі ст. 49 Бюджетного кодексу розпорядник бюджетних коштів після отримання товарів, робіт і послуг відповідно до умов взятого бюджетного зобов'язання приймає рішення про їх оплату та надає доручення на здійснення платежу органу Казначейства. 

Згідно з п. 187.7 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом. Отже, в даному випадку податкові зобов’язання виникають на дату отримання бюджетних коштів від МЦПМСД на рахунок.

На дату виникнення податкових зобов’язань слід скласти податкову накладну. Оскільки МЦПМСД є платником ПДВ, то складається звичайна податкова накладна на його ім’я як на платника ПДВ.

Також у такій податковій накладній в загальному порядку зазначається вся номенклатура ліків, які були продані за рахунок бюджету, їх кількість, ціна та вартість – в частині, що відповідає отриманій сумі коштів. Цю інформацію можна отримати зі звіту перед МЦПМСД, на підставі якого були перераховані кошти.

Бухгалтерські проведення будуть такими як і проведення за операціями з оптової торгівлі, але «покупцем» тут виступає МЦПМСД.  Цілком логічно вести такі розрахунки на субрахунку 361. 

Бухоблік показаний у таблиці нижче, суми умовні:

Бухоблік надання ліків безкоштовно з подальшою компенсацією від МЦПМСД

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума, грн

Дебет

Кредит

1.

Надання ліків покупцям в частині їх вартості, що компенсується бюджетом

361

702

1200,00

2.

Отримано від бюджету компенсацію вартості ліків

311

361

1200,00

3.

Нарахування податкових зобов’язань з ПДВ на дату надходження коштів з бюджету

702

641/ПДВ

200,00

Отримання грошових коштів від приватних покупців як доплату за програмою «Доступні ліки» реєструється через РРО та проводиться в обліку як звичайний продаж ліків. Податкова накладна на ці суми складається за щоденними підсумками операцій на підставі Z-звіту РРО. Про особливості складання таких ПН ми писали тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024516
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202424
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247594
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202427