• Посилання скопійовано

Як відбувається сплата ПДВ до бюджету?

Як здійснюється сплата ПДВ до бюджету в системі електронного адміністрування ПДВ?

По-перше, сума ПДВ, яка підлягає сплаті (перерахуванню) до Держбюджету, визначається як позитивна різниця між сумою податкового зобов'язання звітного періоду та сумою податкового кредиту такого звітного  періоду (п. 200.1 ПКУ). При позитивному значенні такої суми, вона підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені ст. 203 ПКУ.

За умовами запитання декларація з ПДВ виглядає так: 

  • Податкові зобов’язання: 2000 грн (12000 грн / 120% * 20%);
  • Податковий кредит: 1000 грн (6000 грн / 120% *20%);
  • Сума ПДВ до сплати (рядок 18 декларації з ПДВ): 2000 грн – 1000 грн = 1000 грн.

По-друге, кошти платників ПДВ можуть надходити на рахунки у системі електронного адміністрування ПДВ платника (далі - ПДВ-рахунки), зокрема, у таких випадках (п. 200-1.4 ПКУ):

а) з власного поточного рахунку платника в сумах, необхідних для збільшення розміру ліміту для реєстрації ПН;

б) з власного поточного рахунку платника в сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

За умовами запитання, на ПДВ-рахунок надійшли кошти для збільшення розміру ліміту для реєстрації ПН.

По-третє, з ПДВ-рахунку  перераховуються кошти до державного бюджету в сумі податкових зобов’язань з ПДВ, яка підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду (п. 200-1.5 ПКУ).

Відповідно до п. 20 Порядку №569 для перерахування до бюджету сум узгоджених податкових зобов’язань відповідно до поданої податкової декларації з податку ДФС не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення граничного строку, встановленого ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, надсилає Казначейству реєстр платників ПДВ, у якому зазначаються найменування, індивідуальний податковий номер платника ПДВ, звітний (податковий) період та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі такого реєстру Казначейство не пізніше останнього дня строку, встановленого ст. 203 ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує суми податку до бюджету з електронних рахунків платника податку.

По-четверте, дізнатися про стан своїх розрахунків з бюджетом і про фактичну наявність боргу щодо ПДВ можна дізнатися у кабінеті платника податків>>

 

Висновки:

1) За умовами запитання, підприємство повинно сплатити 1000 грн ПДВ до бюджету за поданою декларацією;

2) З метою реєстрації податкової накладної підприємство сплатило на ПДВ-рахунок 1000 грн, внаслідок чого на дату сплати ПДВ на ПДВ-рахунку буде наявна сума 1000 грн;

3) Таким чином, податкові зобов’язання з ПДВ будуть сплачені на ПДВ-рахунок до реєстрації податкової накладної;

4) Суму, яка наявна на ПДВ-рахунку, Казначейство повинно списати до бюджету без участі платника ПДВ;

5) Інших сум до бюджету платнику ПДВ сплачувати не потрібно.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024180
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433