• Посилання скопійовано

Надання послуг за договором транспортного експедирування нерезиденту: як складається ПН?

Підприємство надає послуги за договором транспортного експедирування нерезиденту (Кіпр). Роботи за цим договором виконують резиденти України, як з оподаткуванням ПДВ за ставкою 20%, так і без ПДВ. Які роботи та послуги зазначаються в ПН? Суму яких послуг слід відображати у рядку 5 декларації з ПДВ та додатку 6?

Відповідно до пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, зокрема:

  • послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг (пп. «а»);
  • послуг, пов'язаних із перевезенням пасажирів та вантажів (пп. «в»).

У пп. «ж» п. 186.3 ПКУ зазначено, що місцем постачання (надання) транспортно-експедиторських послуг вважається місце, у якому їх отримувач зареєстрований як суб'єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання. 

Якщо послуги надаються замовнику-нерезиденту, то операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ.

Крім того, нормами пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ передбачено, що за нульовою ставкою оподатковується постачання таких послуг як міжнародні перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Для цілей цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

ДФС у Рівненській області в ІПК від 05.01.2018 р. №62/ІПК/17-00-12-01-05 та ДФС в ІПК від 17.08.2018 р. №3572/6/99-99-15-03-02-15/ІПК щодо порядку формування податкового кредиту та податкових зобов'язань з ПДВ при здійсненні операцій з постачання транспортно-експедиційних послуг нерезиденту із залученням третіх осіб повідомили, що наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо порядку оподаткування ПДВ транспортно-експедиторської діяльності, яка на сьогодні є чинною та може використовуватися платником ПДВ у його господарській діяльності.

Зазначеною УПК №610 визначено терміни, поняття та порядок оподаткування ПДВ транспортно-експедиторської діяльності як на території України, так і за її межами.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Відповідно до ст. 9 Закону №1955 факт надання послуги експедитора при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення. Законодавством не передбачено оформлення міжнародного перевезення різними документами, залежно від відрізка маршруту.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Згідно з п. 189.4 ПКУ базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ. Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 та 198 ПКУ (правило першої події).

У п. 198.3 ПКУ зазначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника ПДВ протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку у цьому періоді оподатковувані операції.

Норми п. 198.5 ПКУ зобов'язують платника податку нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну за послугами, які призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є об'єктом оподаткування.

ДФС у Рівненській області в ІПК від 05.01.2018 р. №62/ІПК/17-00-12-01-05 повідомляє, що експедитор зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ в разі придбання послуг, що призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, зокрема, в операціях з надання транспортно-експедиторських послуг нерезиденту.

Форма податкової накладної та форма розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної та порядок їх заповнення затверджені наказом Мінфіну №1307.

У п. 11 Порядку №1307 зазначено, що у разі складання зведених податкових накладних при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ у верхній лівій частині податкової накладної зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307, зокрема «08» – складена на постачання для операцій, які не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Порядок заповнення податкової декларації викладено у розд. V Порядку №21.

Відповідно до п. 3 цього розд. V Порядку №21 розділ I «Податкові зобов'язання» Декларації з ПДВ необхідно заповнювати таким чином:

  • у рядку 4.1 зазначається сума податкового зобов'язання, нарахована протягом звітного періоду та коригування відповідно до п. 198.5 та 199.1 ПКУ за операціями, що оподатковуються за основною ставкою, тобто 20%, з обов’язковим додаванням додатку Д5 (пп. 5);
  • у рядку 5 зазначається обсяги операцій з постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до п. 186.3 ПКУ (абз. 2 пп. 6).

Найбільший Telegram-канал для бухгалтерів в Україні

Довідка (Д6) (додаток 6) заповнюється також в розрізі операцій з постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до п. 186.3 ПКУ, тобто транспортно-експедиторські послуги в сумі плати експедитору. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243351
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024229