• Посилання скопійовано

Юрособа отримала паушальний платіж: чи оподатковувати його ПДВ?

Юрособа отримала паушальний платіж згідно з субліцензійним договором. Чи оподатковується такий платіж ПДВ?

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону про авторське право автор (або інша особа, що має авторське право) має право вимагати виплати, винагороди за використання твору. Способи визначення розміру винагороди за право використання прав інтелектуальної власності сторони встановлюють у договорі. Закон про авторське право визначає такі види винагород, які сплачуються власнику користувачем:

  • одноразовий (паушальний) платіж;
  • роялті;
  • комбіновані платежі.

Таким чином, паушальний платіж – є одним із видів виплати винагороди власнику авторських прав.

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ роялті – будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, зокрема, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау). У даному випадку паушальний платіж відповідає визначенню роялті, тож і оподатковується як роялті.

Водночас не вважаються роялті платежі за отримання об'єктів власності, визначених вище, у володіння або розпорядження чи власність особи або якщо умови користування такими об'єктами власності надають право користувачу продати або відчужити іншим способом такий об'єкт власності, або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), за винятком випадків, коли таке оприлюднення (розголошування) є обов'язковим згідно із законодавством України.

Водночас положеннями пп. 196.1.6 ПКУ передбачено, що виплата роялті у грошовій формі не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Таким чином, необхідно зважати саме на умови такого ліцензійного договору. Якщо паушальний платіж відповідає визначенню роялті та надається у грошовій формі, операція з його отримання не призводить до виникнення ПЗ з ПДВ.

Якщо ж згідно з таким субліцензійним договором переходить і право власності на такі об’єкти інтелектуальної власності, або надається право продажу або відчуження їх третім особам, то такий платіж оподатковується ПДВ з урахування норм пп. 185.1 ПКУ. Згідно з нормами пп. «а» п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг з надання майнових прав інтелектуальної власності, використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, вважається місце, у якому підприємство - отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243851
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024249