• Посилання скопійовано

Ремонт орендованого майна для орендаря: які податкові наслідки?

Юрособа - орендар, платник ПДВ та податку на прибуток, проводить ремонт (поліпшення) орендованого приміщення. На момент повернення приміщення ремонт не замортизувався. Чи потрібно орендарю нараховувати ПЗ з ПДВ? Які наслідки х податку на прибуток?

Повернення орендованого майна

Перш за все необхідно зважати на умови, за яких проводився такий ремонт (поліпшення). Якщо договір передбачав компенсацію орендодавцем здійснених орендарем поліпшень об'єкта оренди, які неможливо відокремити від майна без заподіяння йому шкоди, то ситуація є більш-менш зрозумілою. У момент повернення майна власникові оформляється первинний документ, у якому зазначаються узгоджена сторонами сума поліпшення об'єкта оренди та, відповідно, сума компенсації, яку повинен отримати орендар після передачі об'єкта оренди разом із такими поліпшеннями. При цьому, така узгоджена сума може не відповідати фактичним витратам на поліпшення орендованого майна або балансовій вартості іншого необоротного матеріального активу орендаря. У такому випадку фактично відбувається продаж сформованого при проведені ремонту необоротного активу.

Якщо ж договір не передбачав компенсації орендодавцем здійснених орендарем поліпшень об'єкта оренди і сторони договору не дійшли такого рішення, у тому числі й у момент передачі майна його власникові, — відбувається безоплатна передача такого сформованого об'єкта інших необоротних активів.

 

ПДВ

Нагадаємо, що згідно з пп. 14.1.191 ПКУ постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у т. ч. продаж, обмін або дарування товару. Отже, постачання товарів/послуг включає безоплатну передачу майна іншій особі, а тому підлягає оподаткуванню ПДВ, і на таке безоплатне постачання слід скласти ПН.

Таким чином, при будь-якому з варіантів повернення поліпшеного майна (як оплатного так і безоплатного) у орендаря виникають зобов’язання з ПДВ. У випадку, якщо повернення відбувається з компенсацією, то базою оподаткування ПДВ буде безпосередньо договірна вартість.

Водночас база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою за їх балансову (залишкову) вартість за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду.

 

Бухоблік

При поверненні поліпшеного майна орендар в бухобліку відображає такі бухгалтерські записи:

  • Дт 131 Кт 117 - списано суму нарахованої амортизації;
  • Дт 976 Кт 117 - списано залишкову вартість необоротного матеріального активу.

При цьому, якщо договором оренди передбачається компенсація, орендар на суму такої компенсації визначає дохід записом Дт 377 Кт 712.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Як було зазначено вище, передачі поліпшених орендованих ОЗ залишкова їх вартість потрапить до витрат орендаря, а сума компенсації відповідно до доходу. У разі відсутності компенсації, дохід у орендаря не виникає. При цьому, якщо підприємство застосовує податкові різниці, то у нього виникнуть такі податкові різниці:

  • фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної відповідно до НА(с)БО або МСФЗ у разі ліквідації або продажу такого об’єкта (п. 138.1 ПКУ).
  • фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень п. 138.3 ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта (п. 138.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242881
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024211