• Посилання скопійовано

Компенсація витрат на рекламні послуги: чи оподатковувати ПДВ?

На сайтах рекламних порталів розміщуються товари підприємства та частково товари, що належать ФОП. Договори з цими порталами укладено лише з підприємством (розбити дані договора не можливо), але портали рекламують товар не лише підприємства, а й ФОП. Як здійснити компенсацію ФОПом частини витрат на рекламу? Чи оподатковується така компенсація ПДВ?

Рекомендуємо зазначену у запитанні ситуацію розглядати як перевиставлення рахунків на оплату рекламних послуг. А саме: підприємство на загальній системі оподаткування перевиставляє частину рахунків за надані послуги реклами своїм субпідрядникам ─ підприємцям. Фактично перевиставлення частини послуг підприємцю слід розглядати як комерційну або господарську діяльність підприємства, який є замовником реклами.

Отже, послуги реклами надаються на підставі двохстороннього договору між  розповсюджувачем реклами (особа,  яка здійснює  розповсюдження реклами) та рекламодавцем (особа,  яка  є  замовником  реклами  для  її розповсюдження). Як наслідок, підприємство — рекламодавець зобов’язується оплачувати послуги реклами та на підставі первинних документів (актів тощо) відображати вартість рекламних послуг у складі витрат. 

Якщо частина послуг стосується реклами товару підприємця, є всі підстави стверджувати, що частина послуг споживається третьою особою. Отже, за умови перевиставлення частини вартості рахунків за рекламні послуги підприємцю, таку операцію можна вважати постачанням послуг. Це означає, що підприємство фактично здійснює перепродаж послуг третій особі.

Факт надання рекламних послуг підприємством-замовником реклами підприємцю слід підтверджувати звітом та підписаним сторонами актом приймання-передачі послуг, до якого мають бути додані підтвердні документи, які фактично визначають із загального обсягу послуг ту частину, яка стосується реклами товарів підприємця. Яким чином здійснюється розподіл послуг (можливо у пропорційному співвідношені від загального обсягу товарів, що рекламуються) та порядок їх компенсації підприємцем, потрібно прописати у договорі наданих послуг між підприємством та підприємцем. У договорі необхідно визначити розмір плати за частину рекламних послуг, строк та порядок її внесення. 

Дохід від перевиставлення частини рекламних послуг у бухгалтерському обліку підприємства виникає на дату підписання акта наданих послуг. Враховуючи, що надання рекламних послуг не є основною діяльністю підприємства, рекомендуємо дохід відображати на субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності» з подальшим списанням на рахунок 93 «Витрати на збут» на всю вартість отриманих від постачальника реклами послуг.

Згідно з п. 185.1 ПКУ, об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Відповідно до п. 186.3 ПКУ місцем постачання рекламних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання. Враховуючи, що частина рекламних послуг перевиставляється на підприємця, вартість перевиставлених послуг є об’єктом оподаткування ПДВ. Податкові зобов’язання визначаються на дату першої події згідно п. 187.1 ПКУПодаткова накладна складається та реєструється підприємством класично за загальними правилами ст. 201 ПКУ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024899
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248805
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432