• Посилання скопійовано

Як оподатковується ПДФО, ВЗ та ЄСВ зарплата практикантів, якщо її розмір менший за мінімальний?

Чи треба донараховувати до мінімальної зарплати суму винагороди учням ПТУ, нарахованої за час виробничої практики? З якою періодичністю її виплачувати та як відображати в звітності з ПДФО та ЄСВ?

Відповідно до ч. 9 ст. 50 Закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту» 50% заробітної плати за виробниче навчання і виробничу практику здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти направляється на рахунок закладу освіти для здійснення його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист здобувачів освіти, проведення культурно-масової і фізкультурно-спортивної роботи.

У абз. 3 ст. 194 КЗпП передбачено, що оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати. 

Склад фонду основної заробітної плати визначено в п. 2.1 Інструкції № 5. В цьому пункті зазначено, що фонд основної заробітної плати включає нарахування винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов'язків).

 

Оплата праці працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками), за виконання робіт згідно з договорами між підприємствами про надання робочої сили (зокрема, учням та студентам, які проходять виробничу практику на підприємстві чи залучені на тимчасову роботу на період канікул) включається до фонду основної заробітної плати на підставі пп. 2.1.8 Інструкції № 5.

Тому заробітна плата, що нарахована практикантам (учням професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів) за договором з таким навчальним закладом, є базою для оподаткування ПДФО, військовим збором та нарахування ЄСВ на загальних підставах.

При цьому до заробітної плати практикантів не застосовується податкова соціальна пільга відповідно до ч. 3 пп. 169.2.3 ПКУ, якщо вони одночасно із зарплатою отримують стипендію з бюджету.

У податковому розрахунку №1ДФ дохід, нарахований за роботу практикантам, зазначається під кодом «102».

Також до заробітної плати практиканта не застосовується вимога ч. 5 ст. 8 Закону №2464, оскільки робота під час виробничої практики є для них не основним місцем роботи («основним місцем роботи» учнів та студентів вважається навчальний заклад).

ДФС у листі від 29.01.2016 р. № 1394/5/99-99-17-03-03-16 повідомляє, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру, з обов’язковим відображенням у звіті.

 

Тому розраховувати ЄСВ як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць та ставки ЄСВ у ситуації, що розглядається не потрібно.

 

Зарплата практикантам (учням професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів) виплачується, у терміни, встановлені підприємством для її виплати.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242461
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208